EU planira smanjenje pesticida da bi se spasile pčele

Foto-ilustracija: Unsplash (Simon Matzinger)

Zastupnici pozivaju Komisiju da odlučnije nastupi s Inicijativom za oprašivače i predloži nove mere za zaštitu pčela i ostalih oprašivača.

U rezoluciji usvojenoj u sredu Parlament pozdravlja Inicijativu Evropske unije za oprašivače, ali ističe da njom trenutno ne mogu zaštititi pčele i ostale oprašivače od brojnih uzroka njihova uništavanja, uključujući intenzivnu obradu zemljišta, pesticide, klimatske promene, konverziju zemljišta, gubitak staništa i invazivne vrste.

Budući da su oprašivači bitni za biološku raznolikost, poljoprivredu i reprodukciju mnogih biljnih vrsta, zastupnici su zatražili od Komisije da predstavi sveobuhvatan akcijski program s dodatnim sredstvima.

Potrebno je smanjiti upotrebu pesticida

Kako bi se doprinelo smanjenju ostataka pesticida u staništima pčela, manja upotreba pesticida mora da postane glavni cilj buduće zajedničke poljoprivredne politike, upozorili su zastupnici.

Oni su takođe pozvali da se širom Evropske unije obavezno smanje ciljevi koji će biti obuhvaćeni novom revizijom direktive o održivoj upotrebi pesticida.

Parlament je na kraju zatražio više sredstava za potporu istraživanju uzroka smanjenja broja pčela radi zaštite raznolikosti vrsta oprašivača. Rezolucija je usvojena podizanjem ruku.

Foto-ilustracija: Unsplash (Odin Aerni)

U aprilu 2018. EU je doneo odluku o potpunoj zabrani spoljen upotrebe imidakloprida, klotianidina i tiametoksama, poznatih pod nazivom neonikotinoidi. Ali više država članica zatražilo je hitno povlačenje tih pesticida iz potrebena svojim teritorijama.

Nakon što su Parlament i Veće pozvali na akciju za zaštitu pčela i ostalih oprašivača, Komisija je 1. juna 2018. predstavila svoju Komunikaciju o Inicijativi EU za oprašivače.

Prema navodima Komisije, samo u Evropskoj uniji oko 84 odsto vrsta useva i 78 odsto vrsta divljeg cveća zavisi, barem delimično, od oprašivanja preko životinja. Skoro 15 milijardi evra godišnje poljoprivredne proizvodnje Evrope direktno se pripisuje oprašivačima iz životinjskog sveta.

Izvor: Evropski parlament

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti