U Australiji 47 stepeni i 100 požara

Foto-ilustracija: Unsplash (Bailey Heedick)

U Novom Južnom Velsu, na jugoistoku Australije, proglašena je vanredna situacija zbog rekordno visokih temperatura. Oko 2.000 vatrogasaca se bori sa oko 100 požara. Biro za meteorologiju za vikend prognozira maksimalne temperature od 47 stepeni Celzijusa, javlja „Sidnej morning herald“.

Premijerka Novog Južnog Velsa Gledis Berejiklijan proglasila je sedmodnevno vanredno stanje zbog požara i najavljenih visokih temperatura.

„Najveća briga tokom narednih nekoliko dana je nepredvidivost, imamo ekstremno visoke temperature sa ekstremnim vetrovima,“ rekla je Berejiklijanova novinarima.

Oko 2.000 vatrogasaca bori se protiv sto požara od kojih je polovina stavljena pod kontrolu uz podršku američkih i kanadskih timova i pripadnika australijskih snaga odbrane.

Biro za meteorologiju za vikend prognozira maksimalne temperature od 47 stepeni.

Australija je juče zabeležila novi rekord po visini prosečne maksimalne temperature koja je iznosila 41,9 stepeni Celzijusa. Očekuje se da će danas biti oboren i ovaj rekord.

Prethodni put vanredna situacija je u Novom Južnom Velsu bila proglašena sredinom novembra, podseća AP.

Foto-ilustracija: Unsplash (Joanne Francis)

U požarima je do sada nastradalo pet osoba, izgorelo je više od 680 kuća i gotovo 1,2 miliona hektara šuma i drugog rastinja.

Poslednji rekord zabeležen je u januaru 2013. godine i iznosio je 40,3 stepena. Očekuje se da će do smanjenja temperatura u Australiji doći nakon Božića.

Zbog toplotnog talasa koji je zahvatio Australiju izazivajući požare lekari upozoravaju stanovništvo da se zaštiti od vrućina. Direktor za zaštitu životne sredine u Novom Južnom Velsu Ričard Brum poziva stanovništvo da prati instrukcije vlasti i da se pridržavaju saveta lekara.

„Ljudi bi trebalo ozbiljno da shvate ove uslove i učine ono što mogu da bi se zaštitili od vrućine što je više moguće „, rekao je Brum.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti