Hajde da istražimo morske dubine – iz svojih fotelja!

Foto-ilustracija: Unsplash (Joel Filipe)

Ekspanzija društvenih mreža mnogima je donela naviku besomučnog skrolovanja, toliko zastupljenu da počinjem da sumnjam da nam se tanji koža na jagodicama palčeva :) Šta ako promenimo perspektivu i pomoću mobilnih telefona i kompjetera, umesto duboko u privatnost naših poznanika, zavirimo u nepoznate dubine mora?

Nil Agarval, prema sopstvenim tvrdnjama, pokušava da učini surfovanje vebom zabavnijim. Na onlajn platformi neal.fun, IT stručnjak je kreirao virtuelnu stvarnost u kojoj imate priliku da trošite novac Bila Gejtsa, a osmislio je i neobičnu vremensku mašinu – ona prikazuje koji poznati ljudi su živeli u određenoj godini. Internet je sazdan od nebrojeno mnogo kodova, neshvatljivih većini nas, a kao njihov poznavalac, Nil nam je na svojoj stranici pružio mogućnost da istražimo čak i svemir – a od nedavno i more.

Jedanaest kilometara skrola Instagramom ili Fejsbukom bi nam vrlo verovatno više odnelo, nego donelo – pre svega vremena i živaca. Sa Nilovim parčetom interneta slučaj je nešto drugačiji – jedanaest kilometara skrola kasnije, naći ćemo se na najdubljem mestu u Zemljinoj kori. „Dotak’o sam dno života“ mi se čini kao adekvatna pesma za taj trenutak! Za razliku od nas, koji ćemo ga „osvojiti“ samo fiktivno i kroz nekoliko minuta, Žak Pikard i Don Valš su 1960. godine u podmornici Trst, nakon 5 sati putovanja kroz vodena prostranstva, zaronili tamo gde niko pre njih nije bio – u tzv. Marijanski rov.

Na putu do tamo, naići ćemo na vrstu koja pliva morima planete već 500 miliona godina, a uprkos tome što liči na meduze, nije u srodstvu s njima. Nastanjuje retko naseljene oblasti više od 6,5 km pod more s obzirom da tamo vladaju prilično ekstremni uslovi. Među njenim najbližim komšijama se nalaze olupina broda američke ratne mornarice DD-557, potopljenog u Drugom svetskom ratu, i zvezde – morske naravno.

Nešto pliće kupaju se ribe bez lica, neke od najvećih ajkula koje dostižu dužinu do 7 m i morski prasići.

No, da ne spojlujem čitav doživljaj, što bismo mi mladi rekli! Prepuštam vam da sami otkrijete ostale stanovnike mora i zanimljive informacije, poput one koliko je čovek najdublje zaronio.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti