Sidneju preti nestašica vode

Foto-ilustracija: Unsplash (Jana Sabeth)

Australija se i dalje oporavlja od strahovitih požara i najgore suše u poslednjih nekoliko decenija, a uz nove informacije da najvećem gradu u toj zemlji preti nestašica vode, situacija se izgleda neće skoro popraviti.

Petomilionskom Sidneju preti nestašica vode, jer su glavni rezervoari sve prazniji, a situacija bi mogla da postane kritična do 2022. godine, navodi televizija 7News.

Od juna ove godine, na teritoriji Sidneja vlasti države Novi Južni Vels uvele su prvi nivo restrikcija vode. Ovo je i prvi put u poslednjih deset godina da su restrikcije uvedene.

Ukoliko voda u glavnom gradskom rezervoaru, jezeru Buragorang, opadne za još koji procenat, stanovnici Sidneja bi mogli da budu izloženi i većim restrikcijama.

Brana na reci Varagamba, kojom je stvoreno jezero i glavni sidnejski rezervoar pijaće vode, trenutno je na 46,6 odsto kapaciteta.

Vlasti države Nove Južni Vels navode da će se pad nivoa vode najverovatnije nastaviti i da će opasti na 40 odsto, zbog čega bi narednog februara ili marta biti uveden drugi nivo restrikcija.

Melinda Pejvi, ministarka za vodoprivredu, rekla je za 7News da joj je poslednja namera da zaplaši ljude, ali da je istina da vlasti razmatraju uvođenje strožijih restrikcija već sada.

„Uz trenutnu brzinu pražnjenja mogli bismo da se nađemo u teškoj situaciji u narednim godinama“, dodala je Pejvi.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti