Japan ulaže novac za poboljšanje komunalnih usluga Crne Gore

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore u petak je potpisan Ugovor o donaciji između Vlade Japana i Javnog preduzeća „Komunalne djelatnosti“ Šavnik.

Foto: MORT

Vlada Japana je kroz ovaj ugovor obezbedila 76.250 evra za opremanje JP „Komunalne djelatnosti“ Šavnik posebnim kombinovanim vozilom sa dodacima, koje će imati više namena (kašika, plug za čišćenje snega, lanci za sneg).

Generalni direktor Direktorata za upravljanje otpadom i komunalni razvoj u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Dragan Asanović kazao je da ovo nije prva donacija Japana zemlji u okviru projekta „Japanska bespovratna pomoć za projekte za osnovne potrebe stanovništva u Crnoj Gori (POPOS)“, ali je istakao da je prva iz oblasti komunalnih delatnosti.

Kako je naveo, ovim programom pruža se bespovratna finansijska pomoć organizacijama koje rade u raznim sferama na poboljšanju životnog standarda lokalnog stanovništva i sprovedeno je više od 40 projekata.

Ambasador Japana u Crnoj Gori na nerizedentnoj osnovi Đunići Marujama istakao je da od 1998. godine Ambasada Japana direktno podržava projekte u Crnoj Gori koje sprovode lokalne samouprave, škole, zdravstvene ustanove i nevladine organizacije. „Iznos izdvojenih sredstava izgleda ograničen, ali ipak omogućava lokalnom stanovništvu pravovremenu pomoć brzom mobilizacijom sredstava i sprovođenjem projekta“, saopštio je ambasador.

„Projekat koji danas potpisujemo, obezbidiće posebno vozilo JP ‘Komunalne djelatnosti’ i omogućiti im održavanje životne sredine i zaštitu od nepogoda u Šavniku i udaljenim naseljima smeštenim duboko u planinama“, kazao je ambasador.

Predsednik Opštine Šavnik Mijomir Vujačić naveo je da će zahvaljujući ovoj donaciji Japana znatno biti unapređeni tehnički uslovi za rad preduzeća i osavremenjen postojeći vozni park, dodajući da će to u krajnjem doprineti unapređenju kvaliteta života stanovništva u opštini Šavnik.

Direktorka JP „Komunalne djelatnosti“ Šavnik Slavojka Strunjaš iskazala je zahvalnost prijateljskom narodu Japana na pomoći koju kontinuirano obezbeđuju Crnoj Gori i njenim građanima, uz uverenje da će rezultovati željenim uspehom.

*POPOS donacije imaju za cilj da podrže društveni razvoj kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva. Vlada Japana obezbeđuje finansijsku pomoć neophodnu za realizaciju projekata koji će doprineti društveno-ekonomskom razvoju. Zaštita životne sredine, zdravstvena zaštita, obrazovanje i socijalna zaštita su glavne oblasti interesovanja Vlade Japana. Uključujući ovaj grant, ukupan iznos japanske pomoći kroz POPOS donacije u Crnoj Gori od 1998. godine iznosi oko tri miliona evra. Ukupan iznos japanske pomoći Crnoj Gori u toku istog perioda je oko 20 miliona evra.

Izvor: Ministarstvo održivog razvoj i turizma Crne Gore

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti