Japan donirao kamion sa cisternom i pumpom za vodu Službi zaštite i spašavanja Žabljaka

Foto: MUP, Biro za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba zaštite i spašavanja Opštine Žabljak biće bogatija za još jedno vozilo opremljeno zimskim gumama, cisternom i pumpom za vodu.

To je predviđeno ugovorom o donaciji koji su u Ministarstvu unutrašnjih poslova potpisali predsednik Opštine Žabljak, Veselin Vukićević i ambasador Japana za Crnu Goru, Đunići Marujama.

Ministar je odluku Ambasade Japana da ovim vozilom pojača kapacitete Službe zaštite i spašavanja Žabljak ocenio kao dobru, naročito imajući u vidu da je opština Žabljak prepoznata turistička destinacija, ali i područje sa rizikom od nastanka ekstremnih meteoroloških pojava, uključujući i šumske požare.

Ministar Nuhodžić zahvalio je Ambasadi Japana na donaciji vozila i opreme vredne oko 80.000 eura, budući da se kroz ulaganja na lokalnom nivou unapređuje sistem zaštite i spašavanja u celini, i izrazio očekivanje za nastavkom dobre i kvalitene saradnje kroz nove zajedničke projekte između Crne Gore i Japana.

Ambasador Marujama izrazio je zadovojstvo povodom realizacije ugovora za zajednički projekat Vlade Crne Gore i Vlade Japana, i s tim u vezi podsetio da su ove aktivnosti deo novog programa koji je Vlada Japana pokrenula pre godinu dana, a koji je fokusiran na jačanje saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana.

Stoga je današnjem sastanku, u vidu svojevrsne podrške ovoj inicijativi, prisustvovao i visoki predstavnik Vlade Japana, ambasador zadužen za Zapadni Balkan, Đun Saito.

Ambasador je podsetio da je Japan za dve decenije direktno podržao i realizovao 47 projekata u Crnoj Gori, uglavnom u oblasti socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstva i životne sredine. On je izrazio očekivanje da će sprovođenje ovog novog projekta, koji je ozvaničen današnjim potpisivanjem ugovora, od naročitog značaja biti za lokalno stanovništo i omogućiti pravovremenu i efikasnu pomoć i zaštitu.

Predsednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević zahvalio je Ambasadi Japana na vrednoj donaciji koja će biti od izuzetnog značaja kako za građane i životnu sredinu, tako i za posetioce ove severne opštine, koja je prepoznata kao ekološka i turistička destinacija.

Novi kamion sa cisternom i pumpom za vodu, kako je ocenio Vukićević, doprineće efikasnijoj borbi protiv požara i drugih elementarnih nepogoda, omogućiti hitne intervencije u Nacionalnom parku Durmitor, kao poboljšati snabdevanje vodom u ruralnim područjima, što je od naročitog značaja za poljoprivredne proizvođače u žabljačkom kraju.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti