U budžetu za energetsku efikasnost u 2019. godini izdvojeno 500 miliona dinara

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodojević i ministar za rudarstvo i energetiku Aleksandar Antić obišli su juče radove na energetskoj rekonstrukciji Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević”.

Foto: Grad Beograd

Događaju su prisustvovali v.d sekretara za energetiku Nina Jandrić i zamenica direktora Švajcarske kancelarije za saradnju Sibil Hegler.

Vesić je ovom prilikom zahvalio Vladi Švajcarske, podsetivši da je projekat energetske efikasnosti u okviru koga se sprovodi rekonstrukcija klinike zajednički projekat Grada Beograda i Vlade Švajcarske.

– Mi smo kao grad učestvovali u realizaciji projekta tako što smo obezbedili sve potrebne dozvole i tako što su „Beogradske elektrane” vršile nadzor u ovom projektu. Za nas je energetska efikasnost važna i sve više ćemo ulagati u ovu oblast, ne samo kroz ovakve projekte već i iz budžetskih sredstava. Ove godine smo budžetom grada obezbedili novac za pet zgrada javne namene koje ćemo učiniti energetski efikasnim. Takođe, zajedno sa Sekretarijatom za energetiku i JKP „Beogradske elektrane”, pripremamo jedan projekat u kojem bismo građanima ponudili da mogu na rate da sređuju fasade u svojim zgradama, jer bi se to naplaćivalo od ušteda u energiji, rekao je Vesić.

On je istakao da će grad nastaviti sa ovim aktivnostima jer svako ulaganje u energetsku efikasnost se veoma brzo vrati uštedom koja je time omogućena.

– Kako to izgleda, moći ćete da vidite na primeru Opštine Savski venac, koja od svojih stredstava na taj način uređuje objekat u kome se nalazi opština, istakao je Vesić, koji je zahvalio direktorki i osoblju bolnice i pozvao sve koji žele da pomognu, kao i druge javne institucije da se jave, dodajući da je energetska efikasnost važna i da mi nemamo taj luksuz da se rasipamo energijom kao do sada.

Aleksandar Antić takođe je zahvalio Vladi Švajcarske Konfederacije koja je naš ozbiljan partner u projektima vezanim za energetsku efikasnost i jedan od lidera u toj oblasti.

– Istovremeno nam pokazuje da energijom treba postupati sa dužnom pažnjom, uz maksimalne uštede, istakao je Antić.

Kada je reč o ovom konkretnom projektu, proteklih godina, podsetio je Antić, urađeno je mnogo kao rezultat zajedničke saradnje Grada Beograda, Vlade Srbije i Vlade Švajcarske.

– Projekat je veoma uspešan, a u realizaciji su bila dva segmenta vrednosti više od tri i po miliona evra. Prvi se ticao energetske rekonstrukcije OŠ „Olga Petrov”, odnosno modernizacije u energetskom smislu oko 2.600 kvadrata, a drugi segment odnosio se na bolnicu. Svi objekti podignuti su sa najnižeg energetskog razreda na takozvani „B razred”, koji je standard i u najrazvijenijim državama Evrope, istakao je Antić, dajući primer da objekti u novogradnji po zakonu moraju da imaju „C razred”, što govori u prilog činjenici da je energetska efikasnost na rekonstruisanim objektima sada na veoma visokom nivou.

Nivo ušteda u energiji sada je oko četrdeset procenata, precizirao je Antić, što je dodatni motiv za sve da se više sredstava ulaže u slične projekte. Vlada Republike Srbije ovom segmentu poklanja veliku pažnju, najviše posredstvom Budžetskog fonda za energetsku efikasnost, a za tu namenu u 2019. izdvojeno je rekordnih petsto miliona dinara, što će najvećim delom biti uloženo u nerazvijene opštine u Srbiji, naveo je Antić.

Zamenica direktora Švajcarske kancelarije za saradnju Sibil Hegler rekla je da joj je veoma drago što je danas imala priliku da vidi zgradu koja izgleda veoma lepo u odnosu na pređašnji izgled sa početka projekta, kao i što je poboljšana energetska efikasnost.

– Ušteda energije vidi se na primeru tako što je klinika sačuvala oko 38 odsto energije za godinu dana, što iznosi više od 90 hiljada evra, rekla je Sibil Hegler i dodala da će se nastaviti sa ovakvim projektima i u budućnosti.

V.d. direktora Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević” Ivana Stašević Karličić podsetila je da je ovaj projekat doneo mere poboljšanja energetske efikasnosti i doprineo značajnom podizanju kvaliteta usluga iz domena zdravstvene zaštite, kako pacijentima tako i svim zdravtsvenim radnicima.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti