Ogroman broj koala u životnoj opasnosti usled šumskih požara u Australiji

Foto-ilustracija: Unsplash (Adrian Pereira)

Prošle nedelje požarima je zahvaćen veliki deo istočne obale Australije, zbog čega su, nažalost, u velikoj opasnosti glavni stanovnici ove teritorije – koale.

Požar je buknuo prošlog petka, 1. novembra, udarom munje u šumi u državi Novi Južni Vels, 300 kilometara severno od Sidneja.

Od tada je izgorelo 2.000 hektara šume, što podrazumeva dve trećine staništa koala.

Najveći rizik predstavlja to što se koale, u slučaju opasnosti, penju sve više na drveće, što u slučaju širenja požara može biti pogubno.

Društvo za zaštitu koala strahuje da je veliki broj ovih životinja nastradao. Dodatnu poteškoću predstavljala je nemogućnost da se pretraži teren dok se ne smire požari.

Koale se već nalaze na listi ugroženih vrsta po Zakonu o zaštiti životne sredine i očuvanju biološke raznolikosti. Intenzivno su lovljene zbog trgovine krznom tokom 19. i početkom 20. veka, što je dovelo u pitanje njihov opstanak.

Glavne opasnosti za njih predstavlja neprestano krčenje šuma, koje se sprovodi zbog rasta broja stanovnika na obalnim delovima kontinenta, ali i druge životinje, automobili, zaraze i šumski požari. Potrebno je da im bude dostupna velika površina prekrivena šumom, jer prelaze velike razdaljine između drveća.

Često su potrebne decenije da se broj populacije izgubljen u požarima obnovi.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti