Stroža pravila za e-trotinete u Beču

Foto-ilustracija: Unsplash (Mika Baumeister)

Od aprila sledeće godine važiće stroža pravila za iznajmljene električne trotinete u glavnom gradu Austrije, najavila je zamenica gradonačelnika Birdžit Hebajn. Nove mere trebalo bi da reše probleme poput velikog broja električnih trotineta u centru grada i neodgovornog ponašanja korisnika iznajmljenih trotineta koji ih ostavljaju na pločnicima i uz zidove zgrada, zbog čega je Beč dosad primio više od hiljadu tužbi od strane građana.

U budućnosti električni trotineti moći će da budu parkirani samo na pločnicima širine najmanje četiri metra, pri čemu neće smeti da budu oslonjeni na kuće ili zgrade. Biće izdata i pravila za ujednačenu raspodelu električnih trotineta za najam na gradskom području. U tu svrhu će Beč biti podeljen na tri zone, a u svakoj od njih kompanije za iznajmljivanje imaće na raspolaganju najviše 500 trotineta. Osim toga, te kompanije će radnim danima u roku od dva sata morati da uklone ili premeste nepropisno parkirane trotinete, a rok od šest sati imaće noću, nedeljom i tokom praznika. Do sada su za to imali četiri, odnosno dvanaest sati.

Ako to ne učine, gradske službe će ukloniti električne trotinete, a vratiće ih navedenim kompanijama uz novčanu naknadu. Kompanije koje se bave iznajmljivanjem moraće, takođe, da navedu jasna pravila za korisnike u svojim aplikacijama, a dužni su i da automatski ograne brzinu trotineta ako se vozač nađe u takozvanoj zoni susreta ili pešačkoj zoni u kojoj je dozvoljena vožnja ovim vozilom.

Foto-ilustracija: Unsplash (Vince Jacob)

Osim toga, biće određena određena područja u gradu u kojima će biti zabranjena vožnja, kao i parkiranje. U bečkom okrugu Nojbau testiraće se uvođenje posebno označenih fiksnih parkinga za električne trotinete, čime se nadaju  da će promeniti dosadašnje navike korisnika. Ako rezultati budu uspešni, oni će biti postavljeni i u ostatku grada.

Beč iduće godine namerava koncesiju tržišta za iznajmljivanje e-trotineta. Na području grada trenutno je prijavljeno deset firmi za iznajmljivanje e-trotineta koje raspolažu sa 9.000 vozila, što austrijska metropola želi da ograniči. Važno je da grad utvrdi određene kriterijume na osnovu kvaliteta prema kojima će donositi transparentne i pravedne odluke o tome kojim će kompanijama biti dozvoljeno iznajmljivanje električnih trotineta, poručila je zamenica gradonačelnika Hebajn.

Izvor: Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti