Blokirano gotovo 4.000 besplatnih e-trotineta u Francuskoj

Foto-ilustracija: Unsplash (Claudio Schwarz)

Aktivistička grupa „Pobuna protiv izumiranja“ (Extinction Rebellion XR) preuzela je danas odgovornost da je onesposobila 3.700 gradskih električnih trotineta namenjenih za besplatno korišćenje.

Aktivisti kažu da su time hteli da ukažu na štetan ekološki uticaj trotineta na baterije i da uz to podrže današnji štrajk u Francuskoj protiv penzione reforme.

U Parizu 2.200 trotineta, 1.500 u Lionu, 90 u Bordou je onesposobljeno blokiranjem elektronskog koda tako da ne mogu da se aktiviraju preko pametnog telefona korisnika, navela je aktivistička organizacija za zaštitu životne sredine i ukazala da time trotineti nisu trajno oštećeni.

„Suprotno slici o njima u svetu kao ‘zelenom prevozu’, električni trotineti su ekološka katastrofa“, smatra ovaj pokret.

Foto-ilustracija: Unsplash (Nicolas I.)

U saopštenju se ukazuje da e-trotineti „gutaju energiju“, kratko traju, da je „visoka energetska cena“ prevoza torinetima jer im stalno treba puniti baterije, a da je „niska stopa reciklaže“ njihovih litijumskih baterija.

Organizacija navodi i da su e-trotineti više zamena za pešačenje, nego što su zamena za korišćenje automobila.

Takođe, osudili su to što se trotineti koriste da bi se osujetio današnji masovni štrajk širom Francuske koji je pogodio i javni transport.

Pokret „Pobuna protiv izumiranja“  koji se zalaže za nenasilnu civilnu neposlušnost kao odgovor na nedovoljno delovanje države u borbi protiv klimatskih promena, obećao je da će ponoviti ovu operaciju dok e-trotineti „te kapitalističke igračke, ne budu izbačeni iz naših gradova“ i naveo da želi da prevoz bude zaista ekološki.

U velikim francuskim gradovim poslednjih godinu dana razvio se niz servisa za iznajmljivanje hiljada električnih trotineta, dok država pokušava da reguliše tu delatnost i njihovo učestvovanje u saobraćaju.

Izvor: Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti