Špansko eko-selo je primer da je život u skladu sa prirodom moguć i danas

Foto: Sunseed

Nešto što nam je nerazumljivo i strano opisujemo kao „španska sela“. Izraz se u naš jezik ušunjao iz nemačkog. Ne bih zalazila u problematiku kako je čuveni Gete osmislio tu kovanicu, ali bih vas upitala – da li su nam „španska eko-sela“ jednaka nepoznanica kao ona bez prefiksa „eko“?

Ideja o neformalnom obrazovnom projekatu za tranziciju ka održivosti Sunseed je rođena davne 1982. godine na jednom zelenom festivalu. Trenutno, na njemu radi pedesetak entuzijasta s željom da ostavljaju manji negativni utisak na našu planetu za čijim ispunjenjem tragaju u antičkom selu u Andaluziji. Kroz oblast u kojoj je posađeno sunseed protiče ugrožena reka Aguas, čiju dolinu presecaju brojne planinarske staze.

Iza aktera stoji više od 30 godina rada, istraživanja, igre, učenja i transformacije, tokom kojih su inspirisali ljude iz različitih krajeva sveta da, poput njih, prigrle zdraviji i odgovorniji stil života.

Stanovnici eko-sela upražnjavaju organsku poljoprivredu, rade na jačanju veze s prirodom, obrazuju posetioce održavajući različite kurseve poput pravljenja korpi, okrenuti su alternativnoj medicini, neophodnu energiju crpe iz obnovljivih izvora, bave se različitim vrstama umetnosti, neguju se bio-kozmetikom, teže da ne prave otpad.

Foto: Sunseed

Svoju ekonomiju zasnivaju na deljenju i velikodušnosti, a politiku na demokratskom odlučivanju. Upravljaju se prema postulatima cirkularne ekonomije i nastoje da zaokruže kruženje materije.

Sve ovo su osmislili sa idejom postizanja većeg nivoa samodovoljnosti i „ekologizacije“ društva i stvaranja snažno povezanih, ali istovremeno osnaženih i jedinstvenih, pojedinaca.

Između 15 i 20 odsto hrane koju jedu „eko-seljani“ i njihovi gosti dolazi iz njihovih bašta, a ostatak kupuju od tamošnjih poljoprivrednika i eko-proizvođača. Svi su vegetarijanci.

Meštani maksimalno koriste lokalno dostupne resurse, ali se ne zaustavljaju na flori – već se snabdevaju i energijom sunca i vodom odatle.

S obzirom na to da imate priliku da ih posetite i privremeno se infiltrirate u njihove krugove, oni su itekako voljni da podele svoje iskustvo i veštine – ali i obroke.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti