Zlatibor uskoro dobija postrojenje za preradu otpadnih voda

Foto-ilustracija: Unsplash (Dejan Zakic)

Kako piše Nova ekonomija, na Zlatiboru se privodi kraju izgradnja postrojenje za preradu otpadnih voda. Radovi su počeli krajem 2018. godine, a planom je predviđeno da budu završeni do kraja tekuće godine.

Postrojenje u blizini rečice Obudojevice na Zlatiboru, uskoro bi trebalo da bude pušteno u probni rad, koji će trajati oko godinu dana.

„Otpadne vode će se prerađivati na principu SBR tehnologije i to postrojenje će biti jedno od najboljih u Srbiji, jer će podzemne i druge vode biti zaštićene od zagađenja“, rekla je za Novu ekonomiju Slađana Vulović iz kabineta predsednika Opštine Čajetina.

Prema njenim rečima, cilj je da se na Zlatiboru stvori „ekološki zdravije i lepše okruženje“.

U projekat je uloženo više od 4,6 miliona evra. Centar za međunarodnu saradnju i razvoj Vlade Slovenije uložio je million i po evra bespovratnih sredstava, dok je ostatak novca izdvojila lokalna samouprava. 

U prvoj godini rada, upravljanje postrojenjem će biti povereno Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod Zlatibor“ i slovenačkom konzorcijumu „Hidroinženjering“ koje je bilo jedan od izvođača radova.

U Opštini Čajetina kažu da je u planu izgradnja posebnih postrojenja za preradu otpadnih voda za Čajetinu, Sirogojno i Mačkat za koju je norveški institut „Niva“ izradio studiju.

„Počeli smo sa pripremom projektne dokumentacije za ta postrojenja i očekujemo da ćemo njihovom izgradnjom za tri godine stvoriti uslove za najčistiju vodu i ekološki zdravo okruženje“, navode sagovornici portala.

Pored Zlatibora, postrojenje za preradu otpadnih voda gradi se i u Leskovcu. Šabac i Vrbas su gradovi koji svoja postrojenja za preradu kanalizacije već imaju. Prema podatku koji je prošle godine objavio NALED, Srbija prerađuje svega 16 odsto svojih otpadnih voda.

Autor: Čedomir Savković

Izvor: Nova ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti