Srbiji potrebno pet milijardi evra za rešavanje prečišćavanja otpadnih voda

Foto-ilustracija: Pixabay

„Za uspostavljanje evropskih standarda u sektoru vode u Srbiji neophodno je ulaganje od oko 5 milijardi evra i Ministarstvo je spremno za otvaranje investicionog ciklusa za rešavanje problema prečišćavanja otpadnih voda i upravljanja otpadom„, najavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na sastanku sa predstavnicima Razvojne banke Evrope (CEB).

Sastanaku koji se održao juče, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva finansija i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

Finansiranje programa izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji u skladu sa kriterijumima CEB je bilo jedna od glavnih tema sastanka. Predstavljeni su i zakonodavni okviri, strateški planovi Srbije u oblasti prerade otpadnih voda i zadaci u okviru procesa pridruživanja Evropskoj uniji i otvaranja Poglavlja 27.

Predstavnik delegacije CEB, Vitomir Miles Raguž, rekao je da postoji velika spremnost da se pomogne Srbiji u realizaciji izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, navodeći da je to ne samo ekološko već i društveno pitanje važno za Srbiju.

Uz finansijsku i tehničku podršku, Ministarstvo će naredne godine krenuti sa izradom projektno-tehničke dokumentacije, najavio je ministar, naglašavajući ulogu lokalne samouprave u procesu.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti