„Zeleno svetlo“ za MHE na Neretvici, izvođač traži podršku MUP-a

Foto-ilustracija: Pixabay

„Pusti me da tečem“ poruka je iza koje još uvek čvrsto stoje meštani i aktivisti koji se protive izgradnji mini hidroelektrana na Neretvici, mada u svojim redovima više nemaju načelnika Opštine Konjic u Bosni i Hercegovini koji je doskora podržavao borbu za Neretvicu bez MHE.

Kako se navodi u saopštenju EPBiH, načelnik Osman Ćatić je, prilikom sastanka sa izvršnim direktorom za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senadom Salkićem, istakao da je izgradnja malih hidroelektrana na Neretvici interes opštine Konjic i izazio bezrezervno opredeljenje za realizaciju projekta.

On je kao razloge naveo neminovne tužbe investitora koje bi podrazumevale deeksproprijaciju i povrat uloženih višemilionskih sredstava ističući da bi sve navedeno predstavljalo veliko finansijsko opterećenje za Opštinu.

Kako se dodaje u saopštenju, sledi izrada akcionog plana sa jasno definisanim zadacima i obavezama EPBiH i Opštine Konjic, dok se od MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona očekuje da izvođaču radova obezbedi nesmetani pristup gradilištu.

Kako je pisao portal Građani u akciji, Ćatić se isprva priključio borbi protiv MHE što je članovima udruženja „Neretvica-Pusti me da tečem“ bilo veoma važno, ali je sada ipak odlučno stao uz investitora.

Na teritoriji Opštine Konjic planirana je izgradnja dve mini hidroelektrane „Srijanski most“ i „Gorovnik ušće“, dok je u planu realizacija još 13 takvih projekata, piše Bljesak.info.  Građani punih godinu dana ne odustaju od svoje namere da sačuvaju Neretvicu te su tako više puta sprečili ulazak kamiona na gradilište i organizovali akciju uređenja kupališta pod nazivom „15 kupališta umesto 15 MHE“.

Ono što sledi je zasedanje Opštinskog veća koje treba da se izjasni povodom stava Ćatića, ali i odgovor udruženja koje, sudeći prema reakcijama članova na društvenim mrežama, ne namerava da „poklekne“ pred sve izvesnijom izgradnjom MHE.

Milena Maglovski

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti