Nove blokade u BiH: Neretvicu ćemo braniti do poslednjeg čoveka

Stanovnici sela oko reke Neretvice u Bosni i Hercegovini planiraju blokadu kako bi sprečili izgradnju mini hidroelektrane na spomenutoj reci, piše Bljesak.info.

Neretvicu će, kako kažu, braniti po ceni života i do poslednjeg čoveka. Borba stanovnika za spas reke Neretvice traje već duži period, a glavni moto njihove inicijative je „Pusti me da tečem“. Prošle godine u junu stanovnici sela na Neretvici su blokadama jasno dali do znanja da se ne slažu s izgradnjom MHE.

„U predstojećim nedeljama očekujemo i novi dolazak strojeva, pa su u toku pripreme za blokadu i fizičko zaustavljanje istih“, rekli su stanovnici sela na Neretvici za Bljesak.info.

Uređenje kupališta i šadrvana sprovodi se u sklopu akcije „15 kupališta umesto 15 MHE“. Kada je u pitanju izgradnja šadrvana, dva su u potpunosti završena, a dva su u fazi izgradnje. Njih grade sopstvenim rukama i donacijama, a u planu su i akcije čišćenja divljih deponija.

Neretvica protiče pored sela Lukšije, Parsovići, Donji Prijeslop, Podhum, Gostovići i ulazi u Buturović Polje, gde se uliva u Jablaničko jezero. Reka Neretvica je stanište belonogog raka, koji bi devastacijom rečnog toka izgubio svoje stanište.

Izvor: Bljesak.info

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti