Vlada Federacije BiH obustavlja izdavanje energetskih dozvola za MHE

Foto-ilustracija: Pixabay

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uputila je Parlamentu ove zemlje Predlog zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH, a jedna od novina je odredba da je male hidroelektrana (MHE) hidroenergetski objekat instalisane snage do i uključivo 10 MW.

Kako se navodi u saopštenju, propisano je i da se obustavlja izdavanje energetskih dozvola za male hidroelektrane. Od ovoga su izuzeti podnosioci zahteva za izdavanje energetske dozvole koji do stupanja na snagu ovog zakona imaju zaključene ugovore o dodeli koncesije sa nadležnim organom, ali oni su dužni da u roku od tri godine kompletiraju zahtev za izdavanje energetske dozvole.

Dopune Zakona predložene su nakon što je Vlada FBiH zadužila nadležna federalna ministarstva, dve agencije za vodna područja i Komisiju za koncesije u FBiH da pripreme predloge izmena i dopuna svih propisa iz svojih nadležnosti, u skladu sa zaključkom Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a u vezi zabrane izgradnje malih hidroelektrana.

Kako je obrazloženo, u Evropi se sve više prihvata kapacitet od 10 MW instalirane snage kao gornja granica i koju su podržali Evropsko udruženje malih hidroelektrana (ESHA) i Evropska komisija.

Energetski portal

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti