Jezero u Argentini zbog hemikalija promenilo boju

Foto: Printscreen/Youtube

Nekada plava voda jezera Korfo, koje se nalazi na jugu Argentine, iznenada je postala ružičasta. Ne, nije reč o nekom prirodnom fenomenu, pogađate, ljudski nemar i nebriga za životnu sredinu doveli su do toga da jezero postano kontaminirano.

Prema pisanju svetskih medija, voda u ovom jezeru i reci Čubut, koja se u njega uliva, zagađena je hemikalijama i zbog toga je promenila boju. Kako tvrde stručnjaci i aktivisti zagađenje je nastalo zbog hemikalija koje su ispuštene u vodu i koje se koriste za konzerviranje kozica .

Natrijum sulfit, antribakterijski proizvod koji se koristi u fabrikama koje prerađuju ribe i ostale morske plodove, “kriv” je za ružičastu boju u jezeru.

Nestvarne fotografije jezera Korfo mnoge na prvi pogled oduševe, ružičasto jezero nije nešto što se često viđa, ali ekološke posledice po samu okolinu, jezero i životinjski svet tek će biti utvrđene.

Stanovnici ovog kraja već dugo se žale na neprijatne mirise i druge probleme koje imaju zbog ispuštanja hemikalija u vodu. Ljuti su na vlasti koje su to sve dozvolile i u znak protesta su blokirali lokalne saobraćajnice kojima kamioni prevoze kako obrađeni riblji otpad, tako i prerađene proizvode od ribe, kozice i drugo.

Odgovorni tvrde da trenutna situacija nije alarmanta i štetna po životnu sredinu i da će jezero brzo povratiti prirodnu boju.

I dok u Argentini muče muku sa hemikalijama u koje su obojile vodu u jezeru, u Srbiji, u selu Pačir postoji veštačko jezero u kom je voda ružičaste boje. Nisu u pitanju nikakve hemikalije, boje ili nešto slično, već „samo“ priroda.

Voda u jezeru je ružičaste boje zbog visoke koncentracije joda, litijuma i broma, ima neobičan miris, ali je i “otporna” na bakterije. Meštani kažu da je ova voda lekovita, a ovo nesvakidašnje jezero nalazi se na pola puta između Novog Sada i Subotice i ovih dana se traži karta više za kupanje u njemu.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti