Zeleni kilovati, čistiji vazduh

Foto: CEEFOR

Da li su Sunce i voda resursi koji omogućavaju put ka klimatski neutralnom svetu ili pak „loši gospodari” koji donose suše i poplave? Obe uloge podjednako su moguće. Ipak, u kakvom svetu ćemo sutra osvanuti zavisi isključivo od načina na koji koristimo ove prirodne potencijale.

Na sreću, brojni pojedinci i kompanije na vreme su prigrlili čiste tehnologije čineći tako budućnost, kakvu priželjkujemo, sve izvesnijom. Jedna od njih je i kompanija CEEFOR – Centar za energetsku efikasnost i održivi razvoj koja odavno „sarađuje” sa nama najbližom zvezdom, a tokom jedanaest godina poslovanja projektovali su solarne elektrane za više od 500 stranih i domaćih kompanija. 

Na drugoj strani, kompanija Minakva, lider u proizvodnji i prodaji jedinstvene prirodne mineralne vode bogate jodom, svakodnevno nastoji da u toku proizvodnog procesa maksimalno zaštiti životnu sredinu. Upotreba novih tehnologija i stalni razvoj spadaju u njihove prioritete, ali nikada na štetu okruženja. 

Ove dve kompanije, svaka lider u svojoj oblasti, nedavno su ukazale poverenje jedna drugoj kako bi realizovale još jedan važan projekat i to ne samo na obostrano zadovoljstvo, već na opštu korist čitavog društva. 

Gotovo da ne postoje dva ista projekta, a stručnjaci kompanije CEEFOR to najbolje znaju. Kako bi maksimalno zadovoljili potrebe klijenata i projektovali efikasnu i dugovečnu solarnu elektranu, tim CEEFOR-a svakom projektu pristupa na jedinstven način služeći se pouzdanim znanjima i veštinama. 

Kada su u kompaniji Minakva odlučili da izgrade solarnu elektranu, potražili su partnera koji će pažljivo saslušati sve njihove želje i dati najbolja rešenja. Poverili su projekat kompaniji i nisu se prevarili. Nakon pažljivog audita prostora i uslova kojima raspolažu, stručnjaci CEEFOR-a odlučili su da naprave konstrukcije koje su specifične za kose krovove. Kako krov fabrike Minakva ima kontrakosi nagib, specijalnom konstrukcijom zadignut je ugao solarnih panela prema jugu za pet stepeni. 

Stručni i dobro uigrani tim kompanije CEEFOR , brzo je došao do ovog idealnog rešenja kako bi solarna elektrana što efikasnije radila. Prema planovima ulazna snaga elektrane na DC (jegnosmernoj) strani je 220 kW, dok je izlazna snaga na naizmenicnoj strani 200 kW. Izbor opreme podjednako je važan, a projekat predviđa ugradnju 597 modula proizvođača Canadian Solar snage 370 W. 

Osim solarnih panela, koji će se prostirati na krovnoj površini od 1.663 m2 , elektrana će sadržati i 10 invertora tipa Symo 20 čiji je proizvođač Fronius. Brojke su jasne. Solarna elektrana koja će biti postavljena na krovu fabrike, na godišnjem nivou proizvodiće 275.380 KW. 

Kako kompanija Minakva posebnu pažnju posvećuje zaštiti životne sredine, ugradnja solarnih panela predstavlja još jedan korak koji će doprineti ublažavanju klimatske krize budući će godišnja ušteda ugljen-dioksida iznositi 220.221 kg. 

Najzad, trebalo je izabrati između on-grid i off-grid sistema, a kompanija Minakva opredelila se za prvi. Imajući uvidu sve pogodnosti on-grid sistema koje donosi aktuelna politika u našoj zemlji (a to su mogućnost toka viška električne energije u oba smera u elektrodistributivnoj mreži kako bi kasnije umanjili račune za struju, ali i uvođenje sistema aukcija koje se očekuje krajem godine), ova društveno odgovorna kompanija odlučila je da preuzme ulogu prozjumera što znači da će biti i proizvođači i kupci električne energije. 

Nakon još jednog uspešno okončanog projekta, portfolio kompanije CEEFOR postao je bogatiji za još jedno dragoceno iskustvo i saznanje, dok kompanija Minakva bezbrižno čeka trenutak kada će početi da proizvodi zelene kilovate.

Priredila: Milena Maglovski

Tekst u celosti možete pročitati u Magazinu Energetskog portala RECIKLAŽA.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti