EU uvodi stroža pravila za organski uzgoj životinja

Foto-ilustracija: Unsplash (Christin Hume)

Pravila organskog uzgajanja životinja u EU se pooštravaju od 1. januara 2022. godine, a najzahtevnija se odnose na uzgajanje živine.

Posle jednogodišnjeg odlaganja, Evropska ekološka regulativa postavlja pravila kojih se moraju pridržavati kompanije i poljoprivredni proizvođači kako bi se mogli nazvati organskim.

Hans Fuš, vođa projekta „Znanje i inovacije“ iz Bionext-a, za Nieuweoogst objašnjava da ovi propisi na evropskom nivou omogućavaju fer međunarodnu trgovinu.

Prethodna regulativa na nivou EU primenjuje se od 2010. godine, a 2018. je objavljena uredba koja stupa na snagu od početka 2022. godine. Njome se postojeća pravila pooštravaju i dopunjuju.

Najveće promene u živinarstvu

Živinarstvo će se suočiti sa najvećim promenama. Uzimajući u obzir mnogo različitih specijalizovanih podsektora, svaki od njih ima zasebna načela proizvodnje. Ali, još uvek je mnoštvo nedoumica, nije sve utvrđeno, a rasprava se još uvek vodi.

Još uvek nije definisano na šta se odnosi izraz „mlada živina“ – da li se taj pojam odnosi na uzgajane kokoške stare 18 sedmica ili podrazumevamo životinje koje su počele da nose jaja? U tom bi slučaju „mlada živina“ bile kokoške stare 22 nedelje, pojasnio je Fuš.

U zavisnosti od prihvaćenog, reguliše se čime se kokoške hrane, a na taj način delujemo na cenu konačnog proizvoda. Dakle, novo će pravilo diktirati sastav hrane, a tu je važna još jedna promena.

Od 1. januara 30 odsto hrane za svinje i živinu mora dolaziti iz okruženja, što će biti problem kod zemljama istočne Evrope na koje se ova regulativa ne odnosi, a veliki deo hrane za životinje potiče upravo sa tog područja.

Stroža pravila za smeštaj životinja

Pooštravaju se i pravila kada je u pitanju smeštaj životinja, posebno u vezi prostora koji je potrebno osigurati po jednoj životinji. Po novom se natkriveni, spoljni prostor više neće računati kao zatvoreni. Sve to ima za posledicu da je farmerima dozvoljeno držanje manje životinja na imanju.

Takođe, uzgajivači svinja će se suočiti sa ograničenim brojem životinja koje mogu uzgajati. Hranilice se odbijaju kada se računa površina štale.

Fuš navodi kako pravila o površini imaju veliki uticaj na određivanje broja životinja koje se uzgajaju. Ističe da novom uredbom Evropska komisija postavlja lestvicu na viši nivo i omogućava organskom sektoru da i dalje bude prepoznatljiv, ali i da se razvijaju u okviru novih pravila.

Izvor: Agroklub

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti