Nikad lakše do solarne elektrane

Foto-ilustracija: Pixabay

Više od 500 kompanija iz Srbije i regiona napravilo je nepogrešiv izbor poverivši stručnjacima Centra za Energetsku Efikasnost i Održivi Razvoj (CEEFOR) zadatak da projektuju njihove solarne elektrane čija ukupna snaga trenutno iznosi 40 MW.

Uoliko i vi smatrate da bi krovovima vaših domova i kompanija dobro pristajali solarni paneli, sada je pravi trenutak da realizujete svoje ideje jer procedura za postavljanje solarnih panela nikada nije bila jednostavnija. Nkada zahtevan proces sa mnoštvom papirologije danas se završava u samo četiri koraka, a osim odobrenja lokalne samouprave, građevinska dozvola vam više nije potrebna.

Novi Zakon o obnovljivim izvorima energije predviđa da od trenutka donošenja odluke o izgradnji solarne elektrane do potpisivanja ugovora ne prođe više od dva do tri meseca.

Uz povoljan Zakon i uigran tim kompanije CEEFOR svako može postati pionir energetske tranzicije u Srbiji i među prvima osetiti sve koristi obnovljivih izvora energije.

Dobrom računicom do smanjenja računa

Dok prosečna domaćinstva svoje potrebe mogu zadovoljiti solarnom elektranom maksimalne projektovane izlazne snage 10 kWp, za manje kompanije ili nešto veća gazdinstva, elektrana snage 50 kWp je idealno rešenje.

Za one kojima 50kWp zvuči kao savršena brojka, CEEFOR predlaže ugradnju 148 solarnih panela pojedinačne snage 370 Wp koji bi bili raspoređeni na površini od 273,8 m 2. Ovakva elektrana imala bi instalisanu snagu od 54,76 kWp DC, a gubici energije bi bili svedeni na minimum zahvaljujući inovativnim invertorima marke Fronius.

Foto-ilustracija: Unsplash (Science In Hd)

Ukoliko nameravate da panele postavite na krov sa nagibom, nema boljeg rešenja od invertora Fronius Symo sa MPP tragačima, a za elektranu snage 50kWh biće vam potrebna tri ovakva invertora.

Dva tragača, koja se nalaze u svakom invertoru Fronius Symo, omogućiće da elektrana daje maksimalnu izlaznu snagu, čak i u nepovoljnim uslovima što nije slučaj sa ostalim invertorima.

Elektrana snage 50 kWh obezbediće vam čak 64.454 kWh električne energije godišnje i značajno smanjiti vašu potrebu za kupovinom struje iz elektrodistributivne mreže. Maksimalna proizvodnja očekuje se u letnjim mesecima , i to 8.259 kWh u julu i 7.488 kWh u avgustu, dok se najmanje očekuje zimi, kad mesečna proizvodnja doseže 2.368 kWh u decembru ili 3.445 kWh u februaru.

Iako investicija u ovu elektranu iznosi 43.800 evra, povraćaj uloženog novca je zagarantovan za samo 6,5 godina. Najzad, ne treba da zanemarimo ulogu koji ovakvu projekti imaju u zaštiti životne sredine. Ukoliko se opredelite za elektranu snage 50 kWh, onda će vas obradovati sazna nje da ste doprineli smanjenju emisija CO2 za čak 51,54 tona godišnje.

Do sada smo govorili o solarnim panelima i invertorima kao sastavnim delovima solarne elektrane, ali šta je sa baterijama?

Za one koji žele sistem off-grid, baterija je neizostavna komponenta, mada je važno napomenuti da se radi o veoma skupom delu opreme koji je, uzevši u obzir sve pogodnosti sistema on-grid, možda i suvišan.

Sa sistemom on-grid nema greške

Foto-ilustracija: Pixabay

Naša zemlja ide u dobrom pravcu kada je reč o popularizaciji „zelene” energije, a o tome svedoči i novi Zakon o obnovljivim izvorima energije. Ovim zakonom uvedena je mogućnost net merenja (net metering) kao i koncept prozjumera.

Novouvedena kategorija prozjumera daje nam mogućost da budemo i kupci i proizvođači električne energije tako što ćemo sav višak proizvodnje predavati u elektrodistributivnu mrežu. Govoreći o net merenju, vlasnici solarnih elektrana moći će da prodaju višak energije po fid-in tarifama kako bi u zimskim mesecima, i kad god je to njima potrebno, mogli da umanje račune za struju.

Osim toga, u toku su i pripreme za uvođenje sistema aukcija koji bi trebalo da stupi na snagu do kraja 2021. godine.

Priredila: Milena Maglovski

Tekst u celosti možete pročitati u Magazinu Energetskog portala VODNI RESURSI

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti