Da li svet ostaje bez Velikog koralnog grebena?

Foto-ilustracija: Pixabay

Na “meti” klimatskih promena nalazimo se svi, globalno zagrevanje već godinama utiče kako na biljni i životinjski svet, tako i na čoveka. I dok se neki, koliko toliko, uspešno bore i odupiru, čini se da Veliki koralni greben posustaje.

Prema najnovijem istraživanju čak 98 odsto Velikog koralnog grebena zahvaćeno je izbeljivanjem. Što znači da je svega dva odsto, sićušni deo ovog sistema, neoštećen.

Izbeljivanje nastaje kada koralni polipi ostanu bez algi od kojih crpe i do 90 odsto svoje energije. Njihov simbiotički odnos je ključan kako za zdravlje pojedinačnih korala, tako i za zdravlje čitavog grebena. Ova veza biva pokidana usled porasta temperature vode koja je prouzrokovana globalnim zagrevanjem.

Tim stručnjaka, među kojima je i profesor Teri Hjuz sa Univerziteta “Džejms Kuk”, proučavali su nekoliko lokacija grebena na kojima je primećeno izbeljivanje i otkrili su nešto zaista poražavajuće. Samo 1,7 odsto pojedinačnih grebena izbeglo je izbeljivanje, što se navodi u istraživanju koje je objavljeno u časopisu „Current Biology“.

Međutim tračak nade stiže od jednog dela naučnika koji se nadaju da će u hladnijim područjima doći do oporavka grebena, jer će ona služiti kao sigurno mesto od izbeljivanja. Idealan scenario bio bi da korali u ovim delovima prežive i da zatim prirodno rasprušuju svoje larve na oštećene grebene.

Veliki koralni greben proteže se na 2.300 kilometara i može se videti iz svemira. Uspeo je da “preživi” tri velika izbeljivanja koja su se dogodila 2016., 2017. i 2020. godine, međutim, ona nisu bila drastična kao ovo koje se trenunto dešava.

Da li će se i kako Veliki koralni greben oporaviti ostaje nam da vidimo.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti