Edukacijom do primene koncepta cirkularne ekonomije

Foto: CirEkon

Kroz implementaciju cirkularne ekonomije sav otpad može se pretvoriti u profit. Međutim, da bi ovaj sistem funkcionisao i dao svoj maksimum, neophodno je napraviti sistemske promene. Edukacija, kako građana, tako privrednika i predstavnika vlasti, a zatim i implementacija naučenog, ključna je u ovoj tranziciji.

U okviru projekta Circular Economy Balkan Beacons, CirEkon uz podršku EIT Climate-KIC-a i Evropske unije, organizuje edukacije o sistemskoj implementaciji cirkularne ekonomije za predstavnike javnog sektora lokalnog i nacionalnog nivoa.

Prva edukacija održana je početkom decembra ove godine, o njoj smo razgovarali sa Marinom Papović, menadžerkom operativnog razvoja CirEkon-a.

“Cilj edukacije je predočiti javnim službenicima potencijale inovativne cirkularne ekonomije kao i ustanoviti nivo spremnosti predstavnika javnog sektora da usvoje cirkularnost. Ovakav vid edukacije predstavlja prvi korak ka postavci dijaloga između različitih gradova unutar jedne zemlje i između različitih gradova iz drugih zemalja u regionu na navedenu temu”, objašnjava naša sagovornica.

Kako je istakla, značaj edukacije ogleda se u alatima koji su predstavljeni, a koji omogućavaju da se utvrde trenutna stanja, situacije i da se proizvedu neki prvi uvidi o tome gde i na koje prioritete predstavnici lokalnih i nacionalnih institucija treba da usredsrede strateške promene ka uspostavljanju cirkularne ekonomije. 

“Uvidevši značaj edukacije u dalje uključivanje lokalnih samouprava u kreiranje cirkularnog eko-sistema na lokalnom i nacionalnom nivou, predstavnica Ministarstva za zaštitu životne sredine, Aleksandra Vučinić, rukovodilac Grupe Grupa za kružnu i zelenu ekonomiju, sektor za strateško planiranje, projekte, međunarodnu saradnju, je podržala i otvorila prvu edukaciju koju smo održali. Nadalje, značaj ovakvog vida edukacije je bio prepoznat i od strane Stalne konferencije gradova i opština Srbije koji je pružio logističku pomoć pri realizaciji samog događaja”, dodaje Papović.

Foto: CirEkon

U prvoj edukacija učestvovali su predstavnici opština Čajetina, Medveđa, Ćuprija, Bajina Bašta i gradova Novi Pazar i Šabac. Oni su od stručnjaka iz oblasti cirkularne ekonomije mogli da čuju sve o ovom principu, izazovima koji ih očekuju kao i kako ih prevazići. Kroz radionice i rešavanje dobijenih zadataka imali su priliku da razmišljaju o tome šta i kako bi mogli da promene i primene u svojim lokalnim samoupravama.

Nakon završetka edukacije, prema rečima Marine Papović, učesnici su bili zadovoljni naučenim, te su svi istakli da će predstavljene edukativne alate koristiti u budućnosti. 

“Polazeći od činjenice da su prvi put imali priliku da o ovakvoj temi razgovaraju sa predstavnicima drugih lokalnih samouprava, stiče se utisak da smo pokrenuli razmenu ideja za rešavanje sličnih problema i konstruktivan dijalog ka uspostavljanju cirkularne ekonomije učesnika prve edukacije”, zaključuje Papović.

Stalna edukacija i razmena iskustava i ideja je neophodna, zato će u januaru 2022. godine biti organizovan još jedan događaj na kom će učestovati, kako predstavnici lokalnih samouprava naše zemlje, tako i zemalja regiona.

“Sledeći događaj ima za cilj da poveže učesnike edukacije i predstavnike lokalnih samouprava i gradova iz Srbije sa predstavnicima gradova iz regiona, iz Grčke, Bugarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine sa ciljem da se pokrene internacionalni dijalog na temu kreiranja omogućavajućih politika za razvoj cirkularne ekonomije na svim nivoima”, ističe naša sagovornica i dodaje da će ovaj događaj biti organizovan onlajn.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti