Zelena akcija: „Zahtevamo vodu bez ambalaže“

Foto: Tviter skrinšot

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije okupili su se uz fontanu Manduševac na Trgu bana Jelačića u Zagrebu i izveli performans kojim su naglasili važnost dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru s ciljem smanjenja otpada od jednokratnih plastičnih flaša.

Razvili su transparent s natpisom „1 česma = 1.000.000 plastičnih boca manje” i postavili simbolične prikaze javnih česmi. Na taj način hteli su da pokažu da je i manjim prostornim intervencijama pitku vodu moguće učiniti dostupnom u javnim prostorima.

„Besplatno dostupna pitka voda u javnom prostoru predstavlja komunalni, javnozdravstveni i civilizacijski standard i kao takva je veoma važna za smanjenje potrošnje plastične ambalaže“, istakao je Saša Šimpraga iz građanske platforme „1postozagrad“.

Voda u flaši je hiljadu puta skuplja od one iz vodovoda, a kvalitet joj je često manji. Osim toga, iako Hrvatska ima relativno visoku stopu prikupljanja plastičnih flaša u sistemu povratne naknade, nepotrebno stvaramo otpad za čije je adekvatno upravljanje nužno uložiti puno energije – od procesa prikupljanja, sortiranja i transporta preko radne snage do same reciklaže, kažu aktivisti.

„Svakog minuta u svetu se kupi milion plastičnih flaša vode. Izgradnjom adekvatnih punktova s besplatnom pitkom vodom i promocijom flaša za ponovno punjenje možemo uticati na smanjenje potražnje za upakovanom vodom. Time se može smanjiti upotreba štetne jednokratne plastike, naročito kada je u pitanju pitka voda, koja bi trebalo da bude javno dostupna i u potpunosti besplatna,“ dodaje Šimpraga.

Jedinu korist od upakovane vode imaju kompanije koje proizvode plastične flaše i koncesionari koji zakupljuju izvore pitke vode te je nakon pakiranja u plastične boce kupcima naplaćuju tisuću puta više, ističu u Zelenoj akciji.

Izvor: Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti