Zbog viška energije iz obnovljivih izvora, Britanci dobijaju novac za njeno trošenje

Na hiljade britanskih domaćinstava biće u prilici da zaradi crpeći električnu energiju. Energetske kompanije su stanovnicima ove zemlje u prošlosti plaćale noćnu potrošnju struje kada su energetske potrebe stanovništva niže. Usled proizvodnje preteka energije iz obnovljivih izvora, Britanci svoj kućni budžet mogu da dopune i koristeći električnu energiju u toku dana.

U svetlu borbe protiv epidemije novog koronavirusa, Ujedinjenom Kraljevstvu je zbog zatvaranja fabrika, kompanija, restorana i pabova neophodno između 9 i 13 odsto manje energije nego što je to uobičajeno. To je uslovilo da cena struje bude nikada niža u poslednjih 10 godina. Megavat čas (MWh) je prošle nedelje koštao 28 funti, dok je godinu dana pre njegova vrednost bila 44 funte.

Foto-ilustracija: Pixabay

U nedelju ujutru, okosnicu snabdevanja predstavljali su vetroparkovi čiji je udeo u energetskom miksu iznosio 40 odsto, a slede solarne elektrane. One su obezbedile oko petinu energije. Doprinos fosilnih goriva bio je otprilike 15 odsto, od čega su termoelektrane na ugalj generisale tek 1,1 odsto.

Vetrovito i sunčano vreme omogućilo je stvaranje viškova energije i formiranje tzv. negativnih cena. One nastaju u trenucima kada se na tržištu javlja visoka ponuda struje iz resursa koje nije moguće brzo isključiti iz mreže, a koji zadovoljavaju nisku potražnju.

Snabdevač sertifikovanom električnom energijom čistog porekla i gasom „Octopus Energy“ je obavestio korisnike tarife pod nazivom Agile Octopus da će im platiti svaki upotrebljeni kilovat čas (kWh) tokom najsunčanijih sati u nedelju. Njihovim klijentima biće isplaćeno između 0,22 i 3,3 penija po utrošenom kilovat času u periodu od 11 prepodne do 4 poslepodne.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti