Završetak radova na izgradnji Centralnog gradskog trga u Leskovcu krajem godine

Foto: Grad Leskovac

„Nalazimo se na jednom od najvećih gradilišta u našem gradu. Vrednost investicije je 223 miliona dinara, i ako saberete površinu samog trga koji će biti izgrađen na 8.600 kvadratnih metara i trotoara na Bulevaru na površini 2.700 metara kvadratnih, dolazi se do zaključka da će ovaj deo u centru grada biti uređen na fantastičnoj ukupnoj površini od 11.300“, rekao je gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović okupljenim novinarima na obilasku radova na izgradnji trga.

Govoreći o rokovima gradonačelnik je podsetio da su radovi počeli krajem 2019. i da se završetak radova očekuje krajem 2020. godine.

„Deo drveća je prebačen u park u ulici Kralja Petra Prvog, fontana u park Devet Jugovića i vrednost te investicije je 5,9 miliona dinara“, dodao je i rekao da su u Leskovac stigle ploče koje će biti postavljene na trg.

Direktor JP Urbanizam i izgradnja Leskovac Novica Nikolić je na konferenciji rekao da su juče, 12. maja, počeli radovi na izgradnji pozornice i tehničkih prostorija u kojima će biti smeštena oprema za regulisanje rada fontane, zalivanje zelenila i elektroenergetske instalacije i istakao da, kada navedeno bude završeno, može se reći da je završen najteži deo posla.

Foto: Grad Leskovac

Suzana Grebenarević, glavni projektant trga, je kazala da je na gradilištu napravljen značajan pomak i pokazala uzorke granitnih ploča kojima će centralni gradski trg biti popločan i dodala: „Popločane površine će biti u prirodnom granitu koji je jako svetle boje što će doproneti komforu trga jer će privlačiti manje svetlosti i toplote. I klupe koje će biti postavljene u završnoj fazi će biti od granita.“

„Pored velikog broj klupa, na trgu će se naći i veliki broj info-panela na kojima će biti istaknuta obaveštenja koja građanima nedostaju, posebno onima koji ne koriste internet, a mislili smo i na interaktivne panele. Osim pozorinice, koja će biti stepenasta, imamo i podest za spomenik, koji će dati akcenat trgu. Taj spomenik biće vajarsko delo, oslikavaće duh našeg naroda, spomenik našeg duha i mentaliteta. Na ulazu u trg naći će se karta ili mapa starog Leskovca, za sve one koji su zaboravili kako je to izgledalo. Što se tiče vodenog elementa – parterne fonatane, ona će se naći između podesta i pozornice, na radost dece. Pored zelenila, trudili smo se da imamo i veći broj drveća, jer je potrebno drveće koje će stvarati hladovinu za klupe koje će se nalaziti po obodu“, dodala je Grebenarevićeva.

Izvor: Grad Leskovac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti