Uređuje se park „Devet Jugovića“ u Leskovcu

Uređenje parka „9 Jugovića“ započeto je juče pripremnim radovima za postavljanje fontane koja je nekada krasila centralni gradski park.

Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović je u četvrtak, 12. marta, u pratnji direktora JP „Urbanizam i izgradnja“ Novice Nikolića, obišao radove i tom prilikom kazao da je Park „9 Jugovića“ jedna od najstarijih gradskih uređenih površina i jedno je od omiljenih mesta okupljanja svih generacija.

Foto: Grad Leskovac

„Od izgradnje u parku su rađene samo sitnije popravke i održavanja. Zato smo odlučili da ovu leskovačku oazu unapredimo i učinimo još prijatnijom za boravak svih naših sugrađana. Da bismo sačuvali specifičnosti našeg grada, poput fontane koja je krasila gradski park, odlučili smo da je premestimo ovde uz maksimalno očuvanje trenutnog izgleda parka. Vrednost radova na premeštanju fontane iznosi 4,4 miliona dinara. Ovi radovi nisu kraj ulaganju u ‘9 Jugovića’. Očekuje nas uređenje nižeg nivoa parka, gde decenijama, osim uređenja stepeništa u šta je uloženo 880 hiljada dinara, nije bilo većih rekonstrukcija. Radovi u vrednosti od oko 3 miliona dinara će podrazumevati uređenje postojećih pravaca, izgradnju novih i uređenje postojećih staza i postavljanje ograde sa zapadne strane. Što se tiče gornjeg dela parka, tu smo izgradili teretanu na otvorenom, i u ovoj godini, verovatno krajem leta, očekuju nas radovi na postojećim stazama i definisanje sportske staze za trčanje”, najavio je gradonačelnik i pohvalio udruženja mladih „Hisarski šampioni“ i „Logos“, koji su sopstvenim inicijativama postavili rampu za osobe sa invaliditetom, uredili manje staze, stepenište i posadili četinare oko parka.

Gradonačelnik je govorio i o centralom gradskom trgu i podsetio da je dobar deo radova završen iako su isti počeli u zimskom periodu, a o detaljima je pričala Suzana Grebenarević, arhitekta koja je zadužena za ovaj projekat: „Zastoja u radovima je bilo samo u periodu vremenskih nepogoda, radovi se itekako izvode, ali nisu vidljivi zato što se radilo na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže, iskopima napojne mreže za napajanje. To su radovi koji će biti vidljivi tek u maju mesecu i ne tiču se popločavanja.“

„Ideja je da isti ambijent koji smo imali u centru parka imamo i ovde. Cilj ovog projekta je da fontanu iz Centralnog parka prebacimo u park ‘9 Jugovića’. Trenutno se izvode zemljani radovi, pa onda dolaze betonski i onda ugradnja svih onih elemenata koji su bili na fontani. Tako da, imaćemo sve što smo imali i ranije. Prebacujemo, pored tih elemenata, i pumpe i opreme iz ormana i stubove, svetiljke, sve što može da se iskoriti sa prethodne fontane“, dodao je Novica Nikolić.

Izvor: Grad Leskovac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti