Završeno pejzažno uređenje kružnih tokova u Podgorici

Neposredno pred obeležavanje 14 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore završeni su radovi na pejzažnom uređenju zelenih površina u Bulevaru 21. maj, na kojima je „Zelenilo“, u saradnji sa ostalnim privrednim društvima Glavnog grada, u prethodnom periodu marljivo radilo.

Foto: Glavni grad Podgorica

U ovom teškom trenutku za ceo svet, nastalim usled pojave koronavirusa, a u saradnji sa brojnim kompanijama čija se predstavništva ili objekti nalaze na ovoj deonici učinili su nešto lepo za grad, odnosno ne samo grad već i celu Crnu Goru, jer je ova saobraćajnica jedan od ulaza, odnosno izlaza iz Podgorice.

S obzirom na to da bulevar u Donjoj Gorici nosi simboličan naziv – 21. maj, a da je ove godine proslaviljeno 14 godina od proglašenja nezavisnosti, na kružnim tokovima na ovom bulevaru posađeno je 14 maslina, koje simbolišu mir, večnost i zdravlje.

Osim maslina, kružne tokove krase čempresi, juke, juniperusi, cvetne vrste kana, iris i drugo bilje, a na razdelnim ostrvima formirani su travnjaci. Kružni tokovi uređeni su u modernom, s jedne, i rustičnom stilu, s druge strane, pa tako pored biljnog materijala tu je i Morački oblutak, travnjak, ali i stene koje simbolišu crnogorski krš.

Kompletna zelena površina duž razdelnih ostrva i na kružnim tokovima pokrivena je sistemom za navodnjavanje, što predstavlja osnov za kvalitetan rast i razvoj biljaka.

Foto: Glavni grad Podgorica

Ukupna vrednost uređenja 8.000m² zelenih ostrva i kružnih tokova iznosi 92.000 evra, od čega je investicija Glavnog grada bila 62.000 evra, a ovim putem se posebno zahvaljuju i društveno odgovornim kompanijama koje su svojim donacijama učestvovale u ozelenjavanju kružnih tokova, i to: Kući hemije, Čelebić grupi, Renault Allians-u, Grand design-u, Entext-u, Ledo-u, Centrometalu, Petrol pumpi, Ekoplantu, Pegasus – Ford Crna Gora, Lakoviću, Planetu i Ing-invest-u.

Zato pozivaju sugrađane da odgovornim ponašanjem čuvaju zelene površine kako bi potomcima ostavili zdrav i zelen grad i državu.

Kako sada izgleda Bulevar 21. maj, pogledajte na linku.

Izvor: Glavni grad Podgorica

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti