WMO – unapređenje praćenja najvažnijih gasova staklene bašte

Foto-ilustracija: Freepik (nuraghies)

Kako bi se poboljšalo praćenje gasova koji dovode do zagrevanja planete i izazivaju klimatske promene, Izvršni savet Svetske meteorološke organizacije (WMO), odobrio je plan implementacije Globalnog nadzora gasova staklene bašte.

Na početku, pažnja će biti usmerena na tri najvažnija gasa staklene bašte koji se pojačavaju usled ljudskog delovanja – metan, ugljen-dioksid i azotni oksid. Sve ovo ima za cilj podršku članicama WMO u njihovim akcijama koje sprovode kako bi se implementirao Pariski sporazum, a na način pružanja pouzdanih informacijama o ovim emisijama i njihovom uticaju na klimu.

Glavna ideja plana je uspostavljanje integrisanog, operativnog okvira koji će da objedini različite sisteme za posmatranje gasova staklene bašte. Ovo uključuje satelitske i površinske sisteme, kao i modeliranje i analizu podataka.

Pročitajte još:

Implementacija Globalnog nadzora gasova staklene bašte biće postepena, a započeće se sa preoperativnom fazon koja će trajati od 2024. do 2027. godine.

Foto-ilustracija: Pixabay

Izvršni savet WMO izdao je preporuku da sva praćenja ovih gasova budu u potpunosti transparentna. Kako se navodi, podaci će se ažurirati na mesečnom nivou, a odnosiće se na neto tokove ugljen-dioksida i metana između površine Zemlje i atmosfere, kao i na trodimenzionalno polje količine ugljen-dioksida i metana sa rezolucijom po satu.

Pojašnjenja radi, iz ovoga će moći da se dobijaju informacije o količini ova dva gasa koja ulazi u atmosferu i onoga što se u njoj zadržava ili izlazi iz nje na mesečnom nivou. Kada je reč o trodimenzionalnom prostoru, biće omogućeno lakše identifikovanje tačnog vremena i lokacije gde su najveće koncentracije gasova.

Planom se podstiče i saradnja i koordinacija među članicama, kao i relevantnim agencijama Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnom partnerima koji se bave praćanjem gasova staklene bašte. Pored toga, predviđeno je i stvaranje zajedničke savetodavne grupe, kako bi se vodila implementacija plana.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti