Vlasti Kopenhagena sade voćke čiji će plodovi biti dostupni svima

Foto-ilustracija: Pixabay

Građani i posetioci danske prestonice uskoro će biti u mogućnosti da ubiru voće direktno sa stabala u gradskim baštama. Drveće i grmlje će biti posađeno u parkovima, na igralištima i u dvorištima crkava i sportskih objekata u Kopenhagenu.

Cilj sadnje je da stanovnicima i turistima zdravlje bude na dohvat ruke, a podvig je integralni deo nove gradske inicijative. Pre nego što ozelenjavanje počne, očekuje se ozvaničenje odluke Saveta Kopenhagena.

S obzirom na to većina Danaca u glavnom gradu ne raspolaže sopstvenom baštom, odrasli, a posebno deca, do sada nisu imali priliku da posmatraju proces rasta voća – osim u rezervatima prirode poput Amagera.

Pored pozitivnog učinka koji će dostupnost besplatnih plodova voćki imati na zdravlje pojedinaca, stanje okruženja i celokupni izgled urbane sredine, vlasti teže i da transformaciji Kopenhagen u prostor koji ljudi žele da istražuju, a ne kroz koji žele isključivo da se voze automobilom i „zarobe“ među četiri zida svog doma.

Svake godine 15 miliona jabuka, krušaka i banana pronađu put do stomaka danskih mališana u sklopu programa uvođenja zdrave užine u jelovnike škola. Opštinama u ovoj skandinavskoj zemlji je izuzetno važno da se mladi pravilno hrane.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti