Koje su boje lednici na Novom Zelandu nakon australijskih požara?

Foto: Instagram (screenshot @Liz Carlson)

Požari su uništili šume u Australiji, a nedavno je primećeno da su ostavili tragovi još negde – glečeri na Novom Zelandu poprimili su ružičastu boju. Fotografkinja i blogerka Liz Karlson snimila je fotografije iz helikoptera iznad Nacionalnog parka „Mount Aspiring“.

Još ranije je primećeno da krajem leta boja ovih lednika postaje tamnija, dobijajući sivkaste nijanse od topljenja snega, ali i zemlje i kamenja koji se nalazi na njima.

Ovo je bila jedna od najgorih sezona požara u Australiji, sa više od 150 lokacija na kojima je prijavljen požar.

Pored velikog gubitka u šumskim staništima i opasnosti za koale, koje su stradale u velikom broju tokom širenja vatre, efekat se sada pokazuje i na Novom Zelandu, gde su očigledno pale materije iz dima koje su obojile sneg.

Novi Južni Vels, gde su bili najrazorniji požari, i Nacionalni park „Mount Aspiring“ su više od 1.600 kilometara udaljeni.

Za sada se još uvek ne zna koja je tačno materija iz dima dospela na lednik u pitanju, ali se čekaju rezultati testiranja.

Najčešći predmet raspravi i razlog za brigu jeste činjenica da su lednici već dovoljno ugroženi usled globalnog zagrevanja i da je pitanje na koji način ovo može imati dodatno negativno dejstvo na njih. Naučnici svakako smatraju da su požari u Australiji uticali na brže topljenje lednika, naročito usled zagađivača poput crnog ugljenika i prašine, koji se zadržavaju na ledu i sprečavaju refleksiju sunčeve svetlosti.

Jelena Cvetić

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti