Vlasnici slovačkih nuklearnih elektrana strahuju od bankrota zbog najavljenog poreza

Foto-ilustracija: Pixabay

„Prekomerni profiti“ nuklearnih elektrana treba da budu oporezovani, čime će se napraviti prostor da se milionima ljudi nadoknade rastuće cene energije, smatraju u slovačkom ministarstvu ekonomije. U privatnoj kompaniji koja je vlasnik obe slovačke nuklearne elektrane tvrde da bi ih to oteralo u bankrotstvo.

Vlada je već spremila predlog i poslala ga u parlament na usvajanje po skraćenoj proceduri.

„Predlogom se uvodi porez na prekomernu dobit iz trgovine strujom proizvedenom u nuklearnim kapacitetima. Poreski period biće kalendarski mesec“, navelo je ministarstvo u obrazloženju, preneo je EURACTIV.sk.

Prema predlogu, prekomerni profit predstavlja razliku između cene struje na tržištu i troškova njene proizvodnje u nuklearnoj elektrani. Ako parlament usvoji predlog, država će dobiti polovini te razlike, što bi ove godine bilo oko 50 miliona evra.

Kompanija Slovačke elektrane (Slovenské elektrárne a.s) tvrdi da je to mnogo više od njenog pretpostavjenog profita.

Prema kompaniji, usvajanje takvog zakona bez analize uticaja dovešće Slovačke elektrane do bankrota i zaustaviti radove na završetku trećeg i četvrtog bloka nuklearne elektrane Mohovce.

„Ukupna investicija od šest milijardi evra biće protraćena“, istakla je kompanija u saopštenju.

Slovačke elektrane su u vlasništvu EPH češkog milijardera Danijela Kretinskog i italijanskog energetskog džina Enela. Oni zajedno poseduju dve trećine akcija a vlasnik preostalog dela je slovačko ministarstvo ekonomije.

Izvor: Beta/ Euractiv

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti