Nuklearne elektrane za stabilno snabdevanje električnom energijom

Foto-ilustracija: Pixabay

Na Međunarodnom samitu o nuklearnim tehnologijama u Dubaiju, ministar bez portfelja, Nenad Popović, rekao je da Srbija treba da gradi nuklearnu elektranu kako bi obezbedila stabilno snabdevanje električnom energijom u budućnosti.

Kako je istakao potreba za strujom u sledećih 15 godina će porasti za 50 odsto.

“Stabilno snabdevanje električnom energijom je uslov za svaku državu da se ekonomski razvija, bude nezavisna i slobodna. Najefikasniji način da obezbedimo stabilno i održivo snabdevanje jeste izgradnja nuklearne elektrane”, rekao je on, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, vetar i sunce ne mogu da zamene nuklearnu energiju, jer nuklearne elektrane rade 365 dana u godini obezbeđujući stabilno i jeftino snabdevanje strujom za privredu i građane. 

Ministar je naveo da bi izgradnja nuklearne elektrane značajno doprinela i povećanju zapošljavanja, jer na jedno radno mesto u nuklearnoj elektrani dolazi 10 do 15 radnih mesta u povezanim industrijama. 

“To su natprosečno plaćena radna mesta i prilika da naše mlade inženjere zadržimo u Srbiji. Očekujem da ćemo u narednom periodu razgovarati sa potencijalnim partnerima u ovom projektu kako bi se postigla najbolja cena i privukle najbolje tehnologije”, objašnjava Popović.

Podsetimo u Srbiji je na snazi Zakon o zabrani gradnje nuklearnih postrojenja koji bi, prema mišljenjima nekih stručnjaka, trebalo ukinuti.

Centar za nuklearne tehnologije

Ministar Popović razgovarao je sa rukovodstvom ruske državne korporacije „Rosatom“ o izgradnji Centra za nuklearne tehnologije u Srbiji, čiji se početak očekuje do kraja 2022. godine.

“Ovaj centar značajno će doprineti podizanju kapaciteta Srbije u oblasti medicine, a posebno je značajan za onkološke pacijente koji će, kada centar bude izgrađen, sve potrebne terapije moći da imaju u našoj zemlji”, objašnjava Popović.

Centar je, kako je predočio, značajan i za razvoj srpskih kadrova u oblasti nuklearnih tehnologija, u čemu je Srbija nekada prednjačila u Evropi.

Na Svetskoj izložbi EKSPO 2020 u Dubaiju od 17. do 24. januara održava se Međunarodni samit o nuklearnim tehnologijama ”Rosatom nedelja”, na kojem učestvuju brojni državni zvaničnici, rukovodioci kompanija i vodeći svetski stručnjaci i naučnici iz oblasti nuklearnih tehnologija.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti