Od medicinskih maski prave efikasne baterije

Foto-ilustracija: Unsplash (Brian Yurasits)

Neverovatnih 130 milijardi maski biva bačeno svakog meseca širom sveta od početka pandemije, čime nastaju tone medicinskog otpada koji, ukoliko se zapali, emitije toksične gasove.

Jasno je da je ovaj ekološki probem hitno zahteva rešenje, a istraživači sa Nacionalnog Univerziteta za nauku i tehnologiju u Rusiji pronašli su način kako da od bačenih maski pravi visokoefikasne baterije.

Maske se najpre dezinfikuju pomoću ultrazvuka, a potom se natapaju „mastilom“ od grafena. Materijal se dalje kompresuje i greje do 140 stepeni celzijusa, a istraživači od ovako dobijenog materijala prave elektrode baterije. Čak je i zaštitna folija napravljena od medicinskog otpada, tačnije od pakovanja za lekove.

U poređenju sa tradicionalnim baterijama, nove baterije imaju visoku gustinu uskladištene energije i električni kapacitet. Njihova superiornost ogleda se i u tome što su tanke, fleksibilne i jeftine u poređenju sa baterijama presvučenim metalima, objašnjeno je na sajtu Univerziteta.

Baterije od maski mogu da se koriste u malim kućnim aparatima kao što su satovi i lampe, a naučni tim namerava da u budućnosti primeni novu tehnologiju za proizvodnju baterija za električne automobile, solarne elektrane i u druge svrhe.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti