Veštačka oplodnja poslednja nada za severne bele nosoroge

Foto-ilustracija: Unsplash (Keith Markilie)

Poslednji mužjak severnog belog nosoroga na svetu napustio nas je u martu 2018. godine, a vest o njegovoj smrti bila je utoliko potresnija jer značila da više nema nade za opstanak ovih aftičkih divova.

I dok su se ljudi masovno opraštali od severnih belih nosoroga, ogorčeni na ljudski rod koji je još jednom „omanuo“, ima i onih koji neće tako lako odustati od borbe za ovu dragocenu vrstu.

Tračak nade za povratak severnih belih nosoroga daje veštačka oplodnja, a naučnici međunarodnog konzorcijuma BioRescue, koji se bavi očuvanjem divljih životinja, upravo su formirali još tri embriona kojih sada ima ukupno 12, piše Phys.org.

Fatu, jedna od dve preostale ženke severnog belog nosoroga na svetu, donirala je jajne ćelije za ovaj projekat, a za oplodnju su poslužili zaleđeni spermatozoidi dva uginula mužjaka.

Kako BioRescue navodi u saopštenju za medije, uzorci različitih mužjaka iskorišćeni su sa namerom da se poveća genetička raznolikost mladunaca, ključna za dalji opstanak vrste.

Dosadašnji emrioni imaju jednog tatu – nosoroga Sunija, a sada su po prvi put upotrebljeni spermatozoidi nosoroga Angalifua za koje su naučnici verovali da nisu u stanju da oplode jajne ćelije.

Kako Fatu i njena majka Najin nisu u stanju da iznesu trudnoću, embrioni će biti presađeni u surogat majke iz populacije južnih belih nosoroga. Naučnici su sada fokusirani na prvi transfer embriona u narednim mesecima, a pozitivan ishod mogao bi da znači postepeni povratak ove izgubljene vrste.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti