Prvi put nakon 3.000 godina u divljini Australije rođeni tasmanijski đavoli

Foto-ilustracija: Pixabay

Prošle godine u rezervat prirode u Novom Južnom Velsu u Australiji pušteno je 11 primeraka tasmanijskog đavola. Oni su se nakon 3.000 godina ponovo našli u divljini ove zemlje. Nekoliko meseci kasnije dobili su mlade, čak sedam mladunaca rođeno je u divljini u Novom Južnom Velsu, prenose svetski mediji.

Tasmanijski đavoli, na teritoriji Australije nestali su još pre dolaska Evropljana. Naučnici smatraju da je razlog njihovog nestanka pojava psa dinga, porast ljudske populacije, kao i velika suša koja je pogodila Australiju. Zato je ova vrsta preživela samo na Tasmaniji.

Pod zaštitom države su od 1941. godine, dok ekolozi decenijama ulažu velike napore u to da povećaju njihovu populaciju. Ove životinje, kao predatori, veoma su važni u kontroli broja štetočina, kao što su lisice, divlje mačke, zato je rođenje sedam mladunaca veliki korak ka očuvanju ove vrste.

Tokom godina, stručnjaci za ove životinje nailazili su na brojne probleme. Jedan od najtežih bio je pojava zaraznog tumora koji se prenosi ugrizom. Zbog njega je devedesetih godina populacija tasmanijskih đavola smanjena sa 140.000 na 20.000. Kako bi zaustavili širenje ove bolesti, naučnici su osmislili jedinsvetn karantin tako što su odvajali zdrave jedinke i štitili su ih.

Rođenje sedam mladunaca daje nadu da će se formirati stabilna populacija ovih životinja na tlu Australije.

Tasmanijski đavo je vrsta torbara mesoždera, ima crno krzno i nepravilne bele šare, poznati su po glasnim i zastrašujućim kricima koje ispuštaju. Mužjaci su veći od ženki, njihova prosečna težina je 8 kilograma, u divljine žive do šest godina, ali u zatočeništvu mnogo duže.

Plen love u sumrak i tokom noći, a tokom dana odmaraju i spavaju u žbunju i jazbinama.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti