Aktivisti pozivaju građane da se uključe u prikupljanje podataka o divljim sisarima

Foto: Promo (Wildlife Montenegro)

Projekat MammalNet, koji promoviše Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA), a koji u Crnoj Gori sprovodi NVO Wildlife Montenegro, udružuje snage sa različitim evropskim partnerima specijalizovanim za divlje životinje, sa ciljem procene potencijala primene “građanske nauke” i otvorene nauke u monitoringu evropskih sisara.

Ova inicijativa promoviše istraživanje i zaštitu divljih sisara Evrope, ali i rešavanje nekih od ekoloških izazova sa kojima se suočavamo, kao što su klimatske promene, gubitak biodiverziteta ili pojava bolesti povezanih sa divljim životinjama.

MammalNet nudi nekoliko tehnoloških alata koji pomažu građanima i naučnicima da evidentiraju prisustvo sisara u svom staništu. Svako može da se priključiti u projekat korišćenjem mobilne aplikacije za beleženje prisustva sisara ili njihovih tragova, ili deljenjem fotografija snimljenih pomoću foto-zamki.

Iz organizacije poručuju da iako nisu eksperti, građani su u stanju da razlikuju mnoge vrste sisara u svom okruženju (poput zečeva, lisica i sl.).

MammalNet, kako navode, želi da ohrabri i podstakne ljubitelje prirode, ekologe, lovce i sve druge građane da se bave naukom. Deljenje svojih susreta i lokacije divljih sisara jedan je od najboljih načina za poboljšanje znanja o našem biodiverzitetu i predstavlja vredan doprinos unapređenju istraživanja divljih životinja.

“Posmatranje jelena ili srne na livadi ili putu, na primer, od je velike vrednosti za istraživače i vrlo je jednostavno podeliti ga kroz iMammalia aplikaciju” kaže Marina Radonjić, članica Wildlife Montenegro, mr bioloških nauka i doktorand na Univerzitetu Crne Gore.

“Foto-zamke nam omogućavaju da dobijemo osnovne informacije o tome gde i kako sisari žive. Možete postaviti jednu u svojoj bašti ili okruženju. Bićete oduševljeni time šta sve možete fotografisati. Ako nemate iskustva, možete poslati svoje fotografije i prepustiti prepoznavanje vrsta ekspertima. A tako možete naučiti i da ih sami prepoznate,” rekao je Masimo Skandura, koordinator projekta za jugoistočnu Evropu.

Tokom pilot faze, projekat je pokrenut u Španiji, Nemačkoj, Poljskoj i Hrvatskoj. Sada je u drugoj fazi uključeno još nekoliko evropskih država, među kojima je i Crna Gora. Ovo je odličan način da pokažete brigu o svojoj zemlji kroz posmatranje divljih životinja za nauku, ali i prilika za svakoga da aktivno doprinese poznavanju sisara na evropskom i globalnom nivou.

“Preuzimanjem aplikacije projekta i razmenom informacija o susretima sa divljim životinjama, svaki građanin može da postane naučnik koji podržava aktivno očuvanje biodiverziteta”, poručuju iz NVO MammalNet.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti