Prvi električni Ferari stiže do 2025. godine

Foto-ilustracija: Pixabay

Čuveni italijanski proizvođač automobila Ferari (Ferrari) svoj prvi električni automobil predstaviće 2025. godine. Kompanija je sporo prihvatala elektrifikaciju i ranije je najavljivano da će njihovo prvo električno vozilo na ulicama biti do kraja 2030. godine. Međutim, kako gotovo svi veliki proizvođači automobila uveliko rade na e-vozilima, to kao da je podstaklo i čelne ljude Ferarija da “ubrzaju” razvoj vozila na električni pogon

Kako je najavio izvršni direktor Džon Elkan, prvi Ferari na struju biće predstavljen sredinom ove decenije. Glavna ideja je da novi e-automobil privuče novu generaciju kupaca. Nije otkriveno o kakvom se modelu radi, ali mnogi predviđaju da će prvi električni Ferari biti SUV vozilo.

“Veoma smo uzbuđeni zbog našeg prvog potpuno električnog Ferarija koji planiramo da predstavimo 2025. godine. Nastavljamo sa realizacijom naše strategije elektrifikacije”, rekao je Elkan, prenosi Robb Report.

Ferari je dugo skrivao sve planove u vezi sa razvojem vozila na električni pogon, jer nisu bili zadovoljni ovom tehnologijom. Najviše im je smetalo to što proces punjenja baterije traje dugo. Međutim kako se pojavljuju baterije koje mogu biti pune za pet minuta, koliko i traje punjenje rezeorvara gorivom, možda je i to doprinelo tome da Ferari uđe u trku i počne da proizvodi električna vozila.

Poznato je da ova kompanija proizvodi i dva hibridna vozila, LaFerrari i SF90 Stradale, koji su u trenutku predstavljanja bili veoma popularni.

Jedno je sigurno, Ferari neće odustati od svojih moćnih motora sa unutrašnjim sagorevanjem i uskoro će predstaviti tri nova modela automobila na ovaj pogon.

Milica Radičević

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti