Danas na javnom uvidu Nacrt Uredbe o zaštiti Specijalnog rezervata prirode Uvac

Foto: Ivan Bukvić

Nacrt Uredbe o zaštiti Specijalnog rezervata prirode Uvac, koji će danas na javni uvid oglasiti Ministarstvo zaštite životne sredine, predviđa novi režim zaštite ovog područja, kao i mere kojima će se, između ostalog, definisati prelazni rok za prelazak motornih čamaca i drugih plovila na električni pogon.

Nacrt Uredbe će biti na uvidu javnosti 20 dana, a zatim će biti održana javna rasprava u Novoj Varoši i Sjenici.

„Pozivamo građane i sve zainteresovane strane da se uključe u donošenje novog akta, kako bi se na najbolji način sagledali svi potencijalni problemi i kako bismo zadovoljili najvažniji interes čitavog društva, a to je adekvatna zaštita naših prirodnih dobara„, rekla je ministarka Irena Vujović.

Prema njenim rečima, nakon revizije biće povećana površina pod zaštitom na ovom području sa 7.543 hektara na 11.746 hektara, i biće uspostavljen i prvi stepen zaštite, odnosno režimi zaštite I, II i III stepena.

Ministarka je rekla da će se svima koji u rezervatu Uvac koriste motorne čamce na goriva koja zagađuju životnu sredinu, dati prelazni rok za prelazak na plovila na električni pogon.

Specijalni rezervat prirode „Uvac” nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, između masiva planine Zlatibor na severu, Čemernice i Javora na istoku i jugoistoku i Zlatara na zapadu i jugozapadu, na teritoriji opština Nova Varoš, Sjenica i Priboj.

Zavod za zaštitu prirode Srbije dostavio je krajem 2019. godine Ministarstvu zaštite životne sredine Studiju zaštite Specijalnog rezervata prirode Uvac, kada je Ministarstvo prvi put i pokrenulo postupak revizije zaštite tog područja, međutim zbog epidemioloških razloga, postupak je odložen sve do sada.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti