Helikopter ugrozio opstanak mladih beloglavih supova koji su usled straha upali u Uvac

Foto: Facebook (screenshot @Fond za zaštitu ptica grabljivica)

Fond za zaštitu ptica grabljivica je saopštio da je ovih dana u Specijalnom rezervatu prirode Uvac došlo do katastrofe. Naime, helikopter je leteo oko gnezda u koloniji beloglavih supova u kritičnom periodu pred poletanje mladunaca iz gnezda. Preplašeni ptići su prevremeno iskakali iz gnezda i padali u jezero.

Evidentirano je šest mladunaca koji su ispali iz gnezda od kojih je tri spaseno zahvaljujući čuvarima i meštanima i preneto u prihvatni centar rezervata Uvac.

Fond nema informacije šta je bilo sa druga tri mladunaca i izražava sumnju da je verovatno bilo još nekih mladunaca koje nisu našli.

Direktorat za civilno vazduhoplovstvo postupa prema dokumentu Zavoda za zaštitu prirode, po kome nema nikavih ograničenja za letove na malim visinama u kolonijama beloglavih supova. Fond apeluje na kolege iz Zavoda za zaštitu prirode, da pri davanju stručnih mišljenja, konsultuju i nezavisne stručnjake. Postavljanjem Vladinog stručnog organa Zavoda za zaštitu prirode ispred nauke i struke već je prouzrokovano veliko uništavanje prirode u Srbiji, podsećaju oni.

Izvor: Fond za zaštitu ptica grabljivica

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti