Prva nuklearna elektrana na Arapskom poluostrvu počela sa radom

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima sa radom je počela prva nuklearna elektrana u arapskom svetu – Baraka. U subotu, 1. avgusta, započet je rad u prvom od četiri reaktora.

Foto: Wikipedia/Wikiemirati

Prvobitno je otvaranje nuklearke bilo planirano još za 2017. godinu, ali je odgađano nekoliko puta.

Mnogi su zabrinuti da bi nuklearna elektrana mogla da izazove i određene rizike, među kojima se napominje ekološka katastrofa na Arapskom poluostrvu, ali i takmičenje u nuklearnom naoružanju.

Zabrinutosti doprinosi i podatak da je na Bliskom istoku zabeleženo najmanje 13 vazdušnih napada na nuklearna postrojenja – što je više nego u bilo kojoj drugoj regiji u svetu.

Ipak, cilj ove zemlje bilo je obezbeđivanje oko četvrtine potreba za električnim energijom iz ovog izvora i ujedno smanjenje štetnih emisija.

Kada nuklearka bude potpuno završena, imaće kapacitet od 5.600 MW.

Ujedinjeni Emirati potpisali su i Dodatni protokol o nuklearnoj straži Ujedinjenih nacija, čime se značajno poboljšana sposobnost inspekcije i omogućava bilateralna civilna nuklearna saradnja sa Sjedinjenim Državama.

Iako Ujedinjeni Arapski Emirati već imaju velike rezerve nafte i gasa, mnogo novca su uložili u razvoj alternativnih izvora energije, najviše solarne i energije vetra, ali i nuklearne.

Razlog za usmerenje prema nuklearnoj energiji, koja je znatno skuplja od obnovljivih izvora, leži u tome što je prethodne decenije bila jeftinija od solarne, a Baraka je najavljena još 2009. godine. U međuvremenu, između 2009. i 2019, prosečni troškovi fotonaponskih elektrana pali su za 89 odsto, a koštanje korišćenja energije vetra umanjeno je za 43 odsto. Troškovi upotrebe nuklearne energije su u istom periodu skočili za 26 odsto.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti