U Francuskoj počelo sklapanje džinovskog veštačkog Sunca za proizvodnju energije

Foto: ITER

Na jugu Francuske počela je gradnja ogromnog reaktora za nuklearnu fuziju, teškog 23 hiljade tona.

ITER (Međunarodni termonuklearni eksperimentalni reaktor) će imitirati procese koji se odvijaju u Suncu. Predstavlja jedan od najambicioznijih projekata na polju energetike danas i na njegovom osmišljavanju i razvoju radi se još od 1985. godine.

Faza sklapanja bi trebalo da potraje 5 godina. Ukoliko testovi daju zadovoljavajuće rezultate, početak rada kompleksnog postrojenja za proizvodnju energije se očekuje 2035. godine. Iako je u odnosu na prvobitne planove iz 2006. godine već zabeleženo kašnjenje, autori projekta naglašavaju da su i trenutno zacrtani rokovi prilično izazovni.

Foto: ITER

Stručnjaci smatraju da je njegova konstrukcija najzahtevniji inženjerski poduhvat s kojim se čovečanstvo ikada uhvatilo u koštac.

Kako bi ITER „oživeo“, oko 3 hiljade tona magneta, od kojih su neki teži od džambo-džeta, biće spojeno pomoću 200 kilometara superprevodnih kablova.

Glomazne komponente su prethodnih meseci počeli da pristižu u Francusku. Šef projekta Bernard Bigo je građevinski podvig opisao kao slaganje trodimenzionalne slagalice. „Narednih nekoliko godina treba da pratimo složen scenario“, kazao je on.

Veruje se da će ovozemaljsko džinovsko veštačko Sunce, vredno 20 milijardi evra, predstavljati izvor neograničenih količina čiste energije.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti