Građani pokrenuli peticiju protiv izgradnje MHE na rekama u CG

Građani i građanke Crne Gore pokrenuli su peticiju protiveći se namerama koncesionara i investitora da na području Regionalnog parka “Komovi” nastavi bilo kakve dalje radove na izgradnji mini hidroelektrana (MHE) na rekama Crnja, Čestogaz i Ljubaštica.

Zahtevaju potpunu obustavu radova na izgradnji MHE na ovim rekama i vraćanje u prvobitno stanje vodotka reke Čestogaz.

Foto-ilustracija: Pixabay

Zahtevaju da se ove reke čuvaju i štite od devastacija svake vrste, a pogotovo od stavljanja čistih i pitkih voda u višekilometarske cevi iza kojih ostaju suva rečna korita, nakon kojih mnoga domaćinstva ostaju bez pitke vode za ljude, životinje i poljoprivredna imanja.

Ističu da bi se izgradnjom MHE urušio Regionalni park “Komovi” i postojeća priroda, izmenio ekosistem, a ovaj ambijent bi bioi trajno narušen i devastiran po svakom osnovu.

Već dugi niz godina podkomovlje ima probleme sa preteranom sečom šuma, koncesijama za iste, kao i izgradnjom velikog broja šumskih puteva koji utiču na vodotoke u ovom delu Komova, a uzimanje potoka i reka u cevi koje će do MHE voditi kilometrima cevi je nedopustivo, kako za stanovnike ovog kraja tako i za celu Crnu Goru.

Zahtevaju od resornih Ministarstava i institucija Crne Gore da ponište koncesione ugovore za ove reke i raskinu sve ostale ugovore sa koncesionarom i ostalim stranama koje imaju u planu da unište reke, prirodu i osnovno pravo na život i opstanak građana na ovom prostoru Crne Gore.

Napominju da su spremni da se protiv uništavanja svojih reka bore svim dostupnim sredstvima i da neće dopustiti pojedincima koji zarad soptvenog profita uzimaju osnovi životni resurs za život i opstanak stanovništva ovog kraja, a time i čitave Crne Gore.

Građani koji su pokrenuli peticiju pozivaju da se inicijativa proširi među rođacima, prijateljima i kolegama koji su protiv uništavanja prirodnih resursa Crne Gore na najgori mogući način. Pozivaju i sve pojedince i organizacije koji se u njoj prepoznaju da se uključe u odbranu reka.

U trenutku pisanja teksta, peticiju je potpisalo 1218 ljudi.

Peticiju možete potpisati na linku.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti