Dva miliona dinara za čuvanje i unapređenje Rezervata prirode „Uvac“

Ministarstvo zaštite životne sredine je, kako prenosi PP Media, Specijalnom rezervatu prirode „Uvac“ doniralo gotovo dva miliona dinara. Novac je namenjen za prezentaciju, čuvanje i unapređenje staništa strogo zaštićene vrste beloglavog supa. Meandri reke Uvac, duboko usečene u tamošnje krečnjačke stene, važe za jednu od lepota Srbije koje oduzimaju dah i čest su prizor na razglednicama.

Foto: Ljubica Štivić

Specijalni rezervat prirode „Uvac“ je 2019. godine proslavio 25 godina rada. Smestio se u jugozapadnoj Srbiji u sklopu Starovlaško-raške visije. Okružen je planinama Zlatar, Murtenica, Čemernica, Javor i Jadovnik i zahvata površinu od 7.543 hektara. Oko dve trećine rezervata se nalazi na teritoriji opštine Nova Varoš, dok se ostatak prostire na teritoriji opštine Sjenica. Minimalna nadmorska visina rezervata je 760 m, a maksimalna 1.322 m.

Pored već pomenute vrste orlova lešinara, Uvac nadleće još oko 130 različitih vrsta ptica, među kojima su i suri orao, orao belorepan, orao mišar, orao zmijar, kao i brojne vrste jastrebova i sova.

Povrh velikog bogatstva ornitofaune, značajno je je i prisustvo retkih i ugroženih vrsta sisara, poput vuka, medveda, divljih svinja, lisica, zečeva, jazavaca, kuna…

Čista voda vodotokova i akumulacija predstavlja dom za 24 vrste riba.

Od 219 registrovanih taksona flore, tri vrste su od međunarodnog značaja, tri na Crvenoj listi, dvadeset pet taksona je pod kontrolom sakupljanja, korišćenja i prometa, a više od pedeset vrsta ima lekovita svojstva.

Podsećamo, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je nedavno potpisao ugovore sa 21 upravljačem zaštićenih područja kojim se dodeljuju preostala sredstva namenjena subvencionisanju prirodnih dobara od nacionalnog interesa u 2019. godini u iznosu od 23 miliona dinara. Tokom ove godine, za te svrhe je ukupno izdvojeno 230 miliona dinara, a ministar je, prilikom dodele pomoći, izrazio zadovoljstvo što je Ministarstvo namenilo novac za očuvanje prirodne baštine naše zemlje.

Zaštita prirode je, prema Trivanovim rečima, izuzetno značajna zato što podrazumeva zaštitu resursa i očuvanje biološke raznovrsnosti koja je osnov života na planeti kakvog ga danas znamo i čoveka u njegovoj humanosti.

Trenutno je zaštićeno oko 8 odsto teritorije Srbije. Proglašeno je više od 460 zaštićenih područja od kojih se čak 83 nalaze pod prvim stepenom zaštite.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti