Park prirode Telašćica proslavio 32. rođendan

Foto: Ministarstvo zaštite okoline i energetike RH

Park prirode Telašćica, jedna od najlepših i najvećih jadranskih uvala, s baseonom od 13 ostrva i stena juče, 24. marta, proslavio je 32. rođendan.

Na taj dan je 1988. godine površina od 70,5 km2, od čega 44,55 km2 zauzima more, proglašena parkom prirode zbog svoje izuzetne biljne i životinjske raznolikosti, geoloških i geomorfoloških fenomena i zanimljivog arheološkog nasleđa.

Kopneni deo parka je diferencirano krško područje s bujnom mediteranskom vegetacijom s preko 400 biljnih vrsta. Morski svet Telašćice najvećim delom se sastoji od peskovitog dna prošaranog kamenim oazama i livadama morske cvetnice: posidonije (Posidonia oceanica) i čvoraste morske rese (Cymodocea nodosa), kao i nešto manje patuljaste morske trave (Zostera nolti). Flora Parka obiluje endemičnim biljkama. Među njima se ističe podvrsta dubrovački različak – dugoostrvski različak (Centaurea ragusina ssp. lungensis) koja raste samo na Dugom otoku i Kornatima te je strogo zaštićena vrsta.

Zbog prisutnosti sivog i eleonorinog sokola, Telašćica je uvrštena i u Ornitološki značajna područja.

Specifičnosti ovoga Parka svakako su uvale Telašćice, strmac Dugog otoka i jezero Mir. Unutar granica Parka ne postoje stalna naselja, a najbliže naselje je Sali na Dugom otoku.

Celo područje Parka prirode deo je Nature 2000, ekološke mreže biološki i pejzažno značajnih područja Evropske unije.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoline i energetike Hrvatske

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti