Velikoj Britaniji potrebno 400.000 novih radnih mesta kako bi ispunila klimatske ciljeve

Foto-ilustracija: Unsplash (Suganth)

Prema poslednjem izveštaju Nacionalne mreže, Velikoj Britaniji će biti potrebno još 400.000 radnih mesta pored postojećih, kako bi se postigao cilj o postizanju klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Izveštaj je pratio ekonomski razvoj, stopu zaposlenosti, kao i potrebno znanje i veštine za postizanje ovog cilja.

Samo za rad na projektima koji će doprineti razvoju korišćenja obnovljivih izvora energije na istoku zemlje, kao što su vetroelektrane na moru, potrebno je oko 28.000 zaposlenih, dok je za odvajanje i skladištenje ugljenika u Jorkširu potrebno dodatnih 17.000. Škotskoj je potrebno oko 48.000 radnika, a Velsu oko 25.000.

Zaključak o neophodnosti 400.000 novih radnih mesta odnosi se na period u naredne tri decenije. Ipak, već tokom ove bi bilo potrebno zaposliti oko 117.000 ljudi.

Očekuje se da će sve veći broj mladih biti zainteresovan za usmeravanje svog visokog obrazovanja u pravcu zaštite životne sredine, kao i drugih sektora koji mogu doprineti radu na ostvarenju klimatske neutralnosti.

Olakšavajuća je okolnost što je sve više Britanaca, i to različitih starosnih dobi, zainteresovano za poslove koji u osnovi brinu o očuvanju životne sredine. U proseku, više od polovine radno sposobnih osoba traži poslove koji će doprineti cilju neto nultih emisija štetnih gasova Ujedinjenog Kraljevstva i borbi protiv klimatskih promena, odnosno 8 od 10 žena i 73 odsto muškaraca.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti