Najveći vetropark na vodi uskoro će snabdevati milion britanskih domova

Foto: Wikipedia/The joy of all things

Najveći vetropark van kopna udaljen je 120 kilometara od jorkširske obale. Smatra se da će „Hornsea One“ proizvoditi dovoljno energije za snabdevanje milion britanskih domova čistom energijom, i to već 2020.

Vetropark zauzima površinu veću od Maldiva ili od Malte. Sastoji se od sedam turbina snage 174 MW, sa tornjem visokim gotovo 100 metara. Prečnik turbina u pokretu je veći od čuvenog Milenijumskog točka.

Samo jedan okret jedne turbine može da snabde energijom prosečan dom za čitav dan, kako tvrde u danskoj kompaniji „Orsted“, koja je napravila vetropark.

Ovaj projekat smatra se jednim od krucijalnih kad je reč o inovacijama koje mogu da podrže zahteve koje podrazumeva dogovor postignut Pariskim sporazumom.

Jedna od najbitnijih kategorija kad je reč o borbi protiv klimatskih promena jeste obnovljiva energija.

Energija vetra predstavlja jedan od bitnih izvora energije, a prema istraživanjima Međunarodne agencije za energetiku (IEA) tokom prethodne godine je količina električne energije dobijena iz energije vetra porasla za 12 odsto, pozicionirajući vetroelektrane kao tehnologiju sa najvećim obnovljivim potencijalom koji ne uključuje vodu.

Velika Britanija trenutno ima najviše vetroparkova u moru, čak 37.

U toku je građenje „Hornsea Two“, s potencijalom da podmiri potrebe za električnom energijom čak 1,6 miliona domova godišnje, kao i „Hornsea Three“, koji bi trebalo da obezbediti električnu energiju za više od 2 miliona domaćinstava.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti