Krovni bunari? Inovativni hidropaneli transformišu vazduh u vodu

Američki startap Zero Mass Water je na Sajmu elektronike (CES), održanom u Las Vegasu tokom januara, predstavio inovativni uređaj pod nazivom REXI – osmišljen kako bi korisnicima obezbedio čistu pijaću vodu nastalu iz vazduha.

Foto: Zero Mass Water

REXI je duplo manji od standardnih hidropanela koji se montiraju direktno na tlo i prilagođen je za proizvodnju vode na krovovima, kako kuća, tako i škola i poslovnih predstavništava.

Jedinstveni hidropaneli se napajaju solarnom energijom kako bi iz zarobljene pare izdvojili vodu, te nema potrebe da se priključe na bilo kakvu energetsku infrastrukturu i u potpunosti su samodovoljni i održivi. U pronalazak je uključena i baterija kako se vodosnabdevanje ne bi zaustavilo ni za vreme oblačnih časova.

Na taj način, ovo rešenje pružilo bi pomoć brojnim zajednicama širom sveta koje se suočavaju s nestašicom vode, ali i omogućilo svojevrsnu vodovodnu mrežu za objekte na udaljenim i nepristupačnim terenima.

Foto: Zero Mass Water

Zero Mass Water paneli funkcionišu i u periodima kada je vlažnost vazduha niža od 10 odsto, obezbeđujući potrošačima vodu visokog kvaliteta čak i u trenucima kada drugi proizvodi slične namene ne bi bili u mogućnosti da to urade.

U zavisnosti od vlažnosti i osunčanosti tokom dana, standardni niz od dva hidropanela proizvodi između 4 i 10 litara vode dnevno. Procenjuje se da bi tako zadovoljio potrebe za vodom za između 4 i 6 osoba.

Svaki panel (1,2 m*2,4 m) poseduje rezervoar zapremine 30 litara, te ukupni kapacitet za skladištenje tečnosti u „krovnom bunaru“ iznosi 60 litara.

Narudžbine su već moguće, a instalacija postrojenja za proizvodnju vode počeće u leto 2020. godine.

Procenjeni troškovi projekta se kreću između 5.000 i 6.000 evra u Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući isporuku, montažu i poreze.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti