Skoplje uvelo besplatan javni prevoz kao meru za smanjenje prekomernog zagađenja vazduha

Foto-ilustracija: Pixabay

Glavni grad Severne Makedonije Skoplje je juče donelo hitne, vanredne mere za poboljšanje kvaliteta vazduha zbog prekomernog zagađenja koje su stupile na snagu u 18 časova. Odluka o njihovom donošenju je pala zato što je Ministarstvo za zaštitu životne sredine saopštilo da je dva dana uzastopno na dve skopske merne stanice zabeleženo prekoračenje zakonom propisanih vrednosti otrovnih PM 10 čestica.

Kako bi motivisale građane da manje koriste automobile – a više javni prevoz – nadležni organi su uveli besplatno korišćenje vozila gradskog saobraćaja. Apelovali su i na zaposlene u javnim preduzećima i ustanovama, kao i u gradskoj upravi, da na posao dolaze autobusima. Očekuje se da će se na taj način posledično smanjiti kumulativna ispuštanja štetnih gasova i materija.

Zaduženje skopskog javnog komunalnog preduzeća je intenzivno čišćenje gradskih ulica i bulevara u nadležnosti grada, što su preporučeno i gradskim opštinama.

Gradske vlasti su, takođe s ciljem smanjenja zagađenja vazduha, prekinule sve građevinske aktivnosti na gradilištima u njihovoj nadležnosti i pozvale čelnike svih gradskih opština da učine isto. Pooštrena je kontrola gradilišta, odnosno vozila koja izlaze sa njih – ona moraju da imaju oprane točkove i da budu prekrivena ceradom radi kontrole prašine.

Grad Skoplje je predsednicima tamošnjih opština uputio poziv da intenziviraju inspekcijski nadzor nad firmama koje upravljaju otpadnim gumama i otpadnim uljima, dok od Ministrstva unutrašnjih poslova očekuje da ograniči obuke u auto-školama od 9.30 do 14.30 i posle 18.00 časova.

Skopske vlasti su od policije zatražile da vrši učestale kontrole izduvnih gasova u sektoru saobraćaja, kao i da pojačaju monitoring poštovanja zabrane kretanja teških teretnih vozila čije je krajnje odredište Skoplje i da ih upućuju na gradsku zaobilaznicu.

Javnost će biti izveštena o prestanku mera.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti