Uzgajanje biljke u vazduhu za održiviju poljoprivredu

Foto-ilustracija: Pixabay (AndreasAux)

Razvoj održive poljoprivrede nudi nam različite načine uzgoja biljaka, omogućavajući da se u manjoj meri koristi zemljište, voda, pesticidi i sve ostalo što doprinosi narušavanju zdravlja životne sredine.

Aeroponika je jedan od vidova ovakve poljoprivrede, koji ne zahteva upotrebu zemljišta, a smanjuje i upotrebu vode kao resursa za oko 95 odsto. Takođe, smanjuje se i upotreba đubriva za oko 60 odsto i pesticida u potpunosti. Sam naziv ukazuje na to da se biljke uzgajaju u vazduhu. Umesto uobičajenog načina zalivanja, koje zahteva i veće količine vode, ono se vrši pomoću specijalnih rasprskivača kroz orošavanje korenja. Sva voda koju korenje ne apsorbuje, vraća se nazad u rezervoar vode. Kako bi dobila potrebne hranljive materije, one se mešaju sa vodom kojom se orošavaju biljke.

Ovakav način uzgoja naročito je koristan za one biljke kojima je potrebno više kiseonika. Upravo veća količina kiseonika i vlage, omogućavaju brži i plodniji rast.

Pročitajte još:

Proces ‘sadnje’ funkcioniše na način da se sme ubaci u posebni mali komad pene, kako bi imao malu čvrstu podlogu i ostao u njoj, a zatim se tako ‘zasađen’ stavlja u saksije. Takve saksije treba da omoguće da koren biljke ne ostane u njoj zatvoren, već da raste na otvorenom, izvan nje i lebi u vazduhu.

Foto-ilustracija: Pixabay (Kathas_Fotos)

Sistemi u kojima se uzgajaju obično su horizontalni, međutim postoje i vertikalni kojima se dodatno štedi prostor i zbog čega su pogodni i za uzgajanje u kućnim uslovima, recimo na terasi.

Kroz aeroponiku mogu da se uzgajaju različite vrste biljaka, mada je najčešće reč zelenoj salati, začinskom bilju, jagodama, paradazju, krastavcu i spanaću.

Iako se ovakvim uzgojem štede određeni resursi, s druge strane on nekada zahteva veliku količinu električne energije, ukoliko postoji manji izvor prirodnog svetla, zbog čega su potrebne lampe. Kako bi u potpunosti bila održiva, aeroponika bi trebalo da za proizvodnju električne energije koristi obnovljive izvore.

Aeroponika i svemir

Još 1997. godine NASA je sprovela eksperiment u svemirskoj stanici Mir, u okviru kojeg je pokušano da se biljka, tačnije pasulj azuki, gaji u prostoru sa nultom gravitacijom, bez zemljišta i sa malo vode. Pokazalo se da su biljke u takvim uslovima rasle brže nego na Zemlji.

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti