Češke kompanije prepoznale potencijal za ulaganja u OIE u Srbiji

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

O saradnji u oblasti rudarstva i energetike, kao i o zainteresovanosti čeških kompanija za ulaganja u obnovljive izvore energije u Srbiji razgovarali su Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike i Tomaš Kuhta, ambasador Češke u Srbiji.

Đedović je istakla da se odnosi dveju zemalja zasnivaju na tradicionalnom prijateljstvu i saradnji u različitim oblastima i da stoga postoji veliki potencijal za razvoj saradnje u sektorima rudarstva i energetike.

Prema njenim rečima, Srbija ima veliku rudarsku tradiciju, ali je čvrsto opredeljena da rudarstvo učini što održivijim, kroz poštovanje svih domaćih i svetskih standarda u oblasti zaštite životne sredine.

“Češka ima znanje i iskustvo u korišćenju savremenih tehnologija u rudarstvu. Srbija je zainteresovana za saradnju sa ovom državom po pitanju energetske tranzicije, dekarbonizacije i usvajanja dobre prakse u eksploataciji i upotrebi mineralnih sirovina”, dodaje ministarka, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

Ambasador je istakao spremnost Češke za razmenu znanja i iskustva u oblasti rudarstva, i dodao da se ta zemlja suočava sa identičnim izazovima u oblasti rudarstva i energetike kao i Srbija.

“U energetskom miksu ugalj ima veoma važno mesto u obezbeđivanju energetske sigurnosti. Češka ima dugoročne planove kako da smanji njegovu upotrebu, poštujući principe zaštite životne sredine”, rekao je Kuhta.

Prema njegovim rečima, češke kompanije imaju veliko iskustvo u oblasti obnovljivih izvora energije i prepoznaju potencijal za ulaganja u Srbiji u izgradnju zelenih energetskih kapaciteta.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti